Вазова Екопътека


Вазова Екопътека е една от най-прирятните екопътеки в България. Тя започва в село Гара Бов на Искърско Дефиле, минава през дълбоки гори на Стара Планина, водопад Скакля, скалите на искърския пролом и свършва в красивото село Заселе. Екопътеката не е дълга и от долната част до горната може да се стигне за час-час и половина.

Мястото е красиво през всеки сезон, а през есента всеки турист попада в шарена приказка от най-различни цветове. За пръв път посетих това място в началото на есен 2009 и след това се връщах по няколко пъти през следващите години, но не успях да направя по-добри кадри от тези.

След половин час в гора излязох към долната част на един от най-високите водопади в България – Бовска Скакля. След това пътеката пак влиза в гората, но вече след малко се откриват панорамни гледки към красивия скален венец Камика.

От панорамната площадка се вижда и пътеката, по която преди малко се качвах нагоре.

Основната част на водопада е също впечатляваща.

Отгоре се виждат селата на Искърското Дефиле, Бов, Гара Бов, Церово и махали на тези уютни планински села.

За да не се връщам по същия маршрут – тръгнах към село Церово през махали на Заселе, където срещнах овчари и стада домашни животни.

По този маршрут пак имах възможност да се наслаждавам от гледката към Искърския Пролом и река Искър, покрай която от време на време минаваха влакове и коли.

За жителите на София Искърското Дефиле е много удобно място за планински разходки поради ЖП Линията, която минава през дефилето. Само за няколко лева можете да излезете от мръсната София и да се насладите на тези чудесни пейзажи, екопътеки, села и водопади.

Заповядайте в facebook групата ми, през която лесно ще можете да гледате най-новите ми снимки.

3 Comments

 1. Вероника Белчева
  Posted октомври 13, 2009 at 06:35 | Permalink

  Е, малко е оптимистично за 1 – 1.30 да го минат хора на всички възрасти, но ако си в добра форма може и за толкова да го качиш, все пак денивелацията само до водопада е поне 350 метра.
  Иначе страхотни снимки си щракнал – демонстрирам на всички познати снимките от този блог, за да видят на каква красота съм била.
  Другият път и до Церово ще стигна:)
  Има много и все удобни влакове София – Лакатник, така че местенцето е много удобно

 2. Posted февруари 27, 2010 at 12:05 | Permalink

  Много хубав пътепис. Благодаря, че си го споделил. Само да цъфнат дърветата и сме там :)

 3. shantall
  Posted август 28, 2010 at 21:30 | Permalink

  красотата е безпорна, само ми се струва нереално „все пак е екопътека и хора на всички възрасти могат да я минат спокойно“. за млади хора ни се стори доста !

Post a Comment

Your email is never published nor shared.