Витоша. Река Бистрица

Това са снимките които правих по време на разходката ми Кладница – Черни Връх – Бистрица. Реката е много красива, има много места за интересни фотографии и реших да направя отделна тема специално за тази река.

веднага като пътека започна да върви успоредно с реката извадих статив и започнах да снимам, долните 3 снимки са от един малък мост през реката. на преден план имаше един голям камък, нямаше как да го махна %)

пътеката върви на 2-3 метра от реката и трябваше да слизам малко надолу за да я снимам

и да търся интересни места и композиции

пак мост, и пак страхотно място за хоризонтални и вертикални снимки. с пол.филтр и f8-11 снимах с по 3-4 секунди експозиция, а на някои снимки и по 5-6 секунди, не трябваше никакъв nd филтр, в гората беше доста тъмно. така че дори и ако исках да снимам реката без този ефект на вода приличаща на мляко, нямаше как да го направя… но аз лично харесвам този ефект.

преди да тръгна по тази пътека знаех че би трябвало да има един водопад „Самоковището“ някъде на тази река. на един сайт дори пишеше че е втория най висок на Витоша. Но никъде във интернет не успях да намеря снимки на този водопад. След като видях табела Бистрица – 40 мин аз вече помислих че няма да го видя този водопад, но малко след тази табела излязох към някакъв малък водопад който също беше много красив.

от тази страна на реката едва успях да направя добри снимки на водопада без сам да падам във реката заедно със моя фотоапарат; със сигурност от другата страна снимките щяха да станат още по интересни. след десетина метра реката стана още по интересна и тръгваше стръмно надолу, а пътеката си вървеше по високо. тогава сложих фотоапарата в раницата и слязох надолу към реката, там, на мокри камъни и мокра трева няколко пъти едва не паднах, но все пак успях да намерия място където да сложа моя статив и да правя снимки

когато се прибрах вкъщи прочетох в един форум че водопад „Самоковището“ не е точно водопад, а едно място по реката където има няколко стъпала. Тъй като не видях други подобни места смятам че горните снимки са точно на този „водопад“.

вече към края на пътеката имаше още няколко места за снимки, този път на едно малко поточе, не самата Бистрица

със сигурност има още малки водопади на тази река, но вече беше 7 часа и нямах време да ги търся. вероятно някой ден пак ще дойда за да поснимама тази красива Витошка река. Също така изглежда сякаш снимките са направени през късна есен, нямаше много зелена трева, само към края на пътеката. Ще трбява да мина покрай тази река пак към средата на юли, и един широк обектив също е задължителен.

всички снимки на витоша в photo.raskoll.com

тези снимки с карта в panoramio

3 Comments

 1. Hristo
  Posted август 18, 2009 at 15:33 | Permalink

  И аз съм го търсил Самоковището. Бях чел, че е 20 метра и обходих пътеката от Бистрица до началото на парка 3 пъти…ако не беше толкова красиво, щях да съм супер бесен, но определено има какво да се види и снима, така че няма лошо. От тогава на кабинетни географи трудно вярвам :)

 2. Posted април 3, 2010 at 23:30 | Permalink

  При пълноводие има доста интересни водоскоци и водопадчета по Бистришка река. Водопадът Самоковището, обаче се намира непосредствено под дървения заслон в м. Самоковището.

 3. Posted април 4, 2010 at 15:16 | Permalink

  Красимир Новаков,

  мерси за информацията 😉

Post a Comment

Your email is never published nor shared.