Рила. с.Боровец – вр.Сталин – с.Боровец

Мусала разбира се

вторник към 23:00 пуснах google earth и се замислих на къде да отида на следващия ден. исках да се кача на Ком, но прогнозата беше че точно там може да има дъжд. И реших да отида до Мусала, все пак още не съм бил там.
с маршрутка от Юг до Самоков (7:30) и от там за Боровец (9:00).
от Боровец тръгнах по Мусаленската Пътека.
В интернет прочетох че от Боровец до х.Мусала са 4 часа, и след като изминах 1 час се замислях да се върна. все пак ходене 4 часа по един път в гората не е много интересно, но след 20 минути вече излязох на открито и от там след малко имаше пътка за хижата. на няколко места трябваше да се събувам и да пресичам реката бос. доста освежаващо.
и така след 2:30 часа бях на хижата, не спирах за снимки нито веднъж.
там срещнах един Ирландец и с него тръгнахме към Мусала. на места имаше преспи и изгубихме пътеката, така че заобиколихме едно малко езеро до Алеково езеро от дясната страна, не от лявата като трябваше. Макар че изгубих малко време, намерих красиви места за снимки. Сигурен съм че снимки на залез от Алеково Езеро към Мусала ще са супер. Така че някой ден ще трябва да нощувам на х.Мусала

връх Сталин…. като го гледах от езерото и мислих колко е далече и как ще стигна до там мислих че името което носеше от 1949 до 1962 е доста подходящо :)

целта ми беше да се кача на Мусала, така че не бях много ядосан че не станаха снимките. все пак през юли-август планирам няколко 3-4 дневни разходки из Рила, тогава и ще снимам Мусала и по залез (от Алеково Езеро) и по изгрев.
от хижата до вр.Мусала стигнах за 2 часа,

глекда към източна Рила

и към западна Рила. след като прегледах карта разбрах че върхове от първа и втора линия се намират в резерват и че в тази част на Рила няма пътеки. Дори и не знаех че все още има такива места.

обикновено не се снимам на върховете, но този път един от метеролозите предложи да ме снима

нагоре е наиситна невероятно. и чай приличащ на Горски Кът направен от метеролозите беше доста вкусен)
и една панорама от връх Мусала: панорама

до пирамиди направени от камъни някой е забравил гащите си

там прекарах 40 минути и за 1 час слязох към хижата. въжето което е вързано към зимната маркировка наистина помага когато слизаш надолу.


на лятната пътека имаше доста сняг.

гледка към връх Ястребец и Алеково Езеро

и Леденото Езеро беше…. заледено

на връщане вече тръгнах по зимна маркировка към Каракашево Езеро, не към Алеково.

малкото езеро дето има до хижа Мусала е идеално за снимки на връх Иречек по залез, слънцето се появи за половин минута и побързах да щракна поне някоя снимка на този връх. .. и макар че не е много добра (дори снимката на карта на Рила от Домино е по хубава) все пак я качвам

и след това за 2.40 се прибрах в Боровец където хванах последната (18:30) маршрутка за Самоков. и така за 4.30 се качих на най-високия връх в България :)

и още нещо
на Мусаленската пътека има една чешма (до едно мостче), но нямаше вода, а една бутилка вода Банкя в Боровец купих ха 1.40 стотинки ) и се почуствах като на Черно Море. обичам Стара Планина – винаги слизаш към някое село, а не към 5 звездни хотели и ресторанти)

всички снимки на Рила в photo.raskoll.com

тези снимки с карта в panoramio

9 Comments

 1. emil
  Posted юни 15, 2009 at 17:35 | Permalink

  Иначе поздравления за снимките. Невероятни са а и времето Ви е било много ясно. Знае ли се кога ще пуснат лифта

 2. raskoll
  Posted юни 16, 2009 at 19:59 | Permalink

  мисля че е доста очевидно че се шегувам с този „връх Сталин“, дори съм написал че е Мусала….
  иначе мерси 😉
  само че изтрих коментара, случайно… имам доста спам и бъркам се, преди една седмица случайно изтрих всчички коментари които имах %((((

 3. raskoll
  Posted юни 16, 2009 at 20:00 | Permalink

  за лифта не знам

 4. Анонимен
  Posted юни 22, 2009 at 12:25 | Permalink

  Относно лифта 01.07.2009.

 5. zcezbpm
  Posted август 8, 2009 at 15:56 | Permalink

  За 20 години сменихме хиляди имена на улици, местности че даже и на някои села и градове за това че били кръстени на някои уж противоречиви личности или даже по препоръка на някои чужди посланици.Чудно защо тогава не сме сменили името на този връх който в буквален превод значи *Мус Алах-планината на алах* Име което е дадено по време на робството.*Сталин* си беше по-добре и жалко че Хрушчов дойде на власт и предполагам затова са го премахнали.Има сведения че преди това се е казвал *Тангра*

 6. Анонимен
  Posted ноември 20, 2009 at 12:39 | Permalink

  Носталгичта по комунизма може да е романтична, но величаенето на името на един от най-кървавите злодей на нашето време избил милиони хора и унищожил живота на много повече е смешно и жалко

 7. dima
  Posted юли 8, 2010 at 10:43 | Permalink

  Направил се нещо много красиво , благодаря ти

 8. Posted юли 11, 2010 at 17:19 | Permalink

  Смени заглавието, Тангра не заслужава подигравка с изверг…

 9. Анонимен
  Posted септември 1, 2010 at 23:21 | Permalink

  Не нощувай на хижа Мусала, ще останеш разочарован, под всякаква критика е. Пробвай на Ястребец или горе на заслона.

Post a Comment

Your email is never published nor shared.