Витоша. с.Ярлово – вр.Ярловски Купен – вр.Скопарник – з.Синята Стрела – с.Железница

От автостанция Дървеница (обикновена спирка близо до Лесотехническия Университет) в 7.30 всяка сутрин има маршрутка за село Клисура. Тази маршрутка минава през селата на Витоша и спира дори в село Ярлово.
от спирката в селото започва маркировка, една жълта, друга зелена. аз избрах зелената. имам карта на Витоша от Домино и там има отбелязани много пътеки към Ярловски Купен, но не пише че са маркирани. единия начин да се стигне до Ярловски Купен е през връх Сива Грамада по билото „спиращо“ директно в Ярлово, другия начин е да се тръгне покрай реката по един черен път. Този черен път се оказа маркиран (в зелен, жълт и червен цвят). След някъде 1 час вече има гледка към Черни Връх. След 1.30 аз стигнах до вр.Даута над село Чуйпетлово. след този връх има една седловина с пътека към Чуйпетлово, другата пътека води към Ярловски Купен. Тук малко се обърках и тръгнах по черен път който, разбира се след 20 минути свърши и тогава аз тръгнах нагоре без пътеки. доста е стръмно. но по този начин забелязах нещо интересно което няма отбелязано на карти. на билото, някъде между връх Самара и Черни Връх забелязах една постройка. Също така забелязах че има и черен път от Чуйпетлово към тази постройка. На мен ми е много интересно какво е това. Не прилича на махала, а и не е отбелязана на карти.

Cлед 3 часа ходене бях на връх Ярловски Купен(2173 М). Небето беше бяло, нямаше слънце и снимките изобщо не стават за нищо. Там срещнах хора които идваха от Ярема и разбрах че има градски транспорт до това село (или някъде близо до Ярема) от Дървеница.
На Купен написах някакви неща в тефтерчето сложено там и тръгнах към Скопарник(2226.8) през Купена (2159 М) и Безименен (Карачаир) (2208.1 М). мислих да се кача на Черни Връх, но беше събота и реших че там ще има много хора. реших да не отивам към Железницата през хижа Купена защото ужасно не обичам тази пътека. Винаги има много хора, това е сигурно една от най популярните пътеки на Витоша. така че от Скопарник реших да тръгна директно, без пътека към билото на което се намира заслон Синята Стрела. и след 1 час екстремно ходене бях на връх Белчева Скала (1832.6М) от там тръгнах към Синята Скала и по това време вече се появи слънцето и започнах да снимам.

гледка към Рила от заслона

тук вече чувах чалга и гласове и коли и какво ли не… все пак реката над Железница привлича много хора които се качват 1 км надо селото за да са на природа. Не разбирам тези хора, защо всички трябва да са на куп, няли има много различни красиви места….

от Синята Скала има много пътеки, тук трябва да се избира най лявата да се излезе към Железница, другите водят до различни кошари близо до селото.

в тази част на Витоша пътека = черен път

небето беше бяло и неинтересно цял ден и само когато бях близо до Железница стана интересно

и една къщичка с гледка към Рила

и малко информация:
маршрутка София – Ярлово (7:30 – 5.50лв и към 8.40 вече сте в Ярлово)
с.Ярлово – вр.Даута – 1 час 30 мин
вр.Даутов Връх – вр.Ярловски Купен – 1 час 40 мин
вр.Ярловски Купен – вр.Скопарник – вр.Белочова Скала – 1 час 30 мин
вр.Белчова Скала – с.Железница – 1 час 50 мин

всички снимки на витоша в photo.raskoll.com

тези снимки с карта в panoramio

10 Comments

 1. Posted юни 19, 2009 at 18:34 | Permalink

  Снимките покрай заслона са много хубави

 2. Morkovica
  Posted юли 13, 2009 at 18:39 | Permalink

  Здравей, Павел. Забелязах хубавите ти снимки първо в Google earth търсейки хубави снимки из Витоша, а после и във Фото-форум. Определено се запомняш като автор. Поздравления за хубавия сайт, който си направил и продължавай да качваш все така прекрасни снимки. Поздрави от мен!

 3. Митко
  Posted юли 17, 2009 at 19:05 | Permalink

  Здрасти Пафка. Страхотни снимки! Красота! На моята карта (същата като твоята) пише, че има маршкрут: ярлово, сива грамада, черното плато,черни връх. В твоят разказ никъде не спомена връх сива грамада. Има ли изобщо пътека към него и от там към ярловски купен?

 4. raskoll
  Posted юли 17, 2009 at 19:25 | Permalink

  Митко, мисля че пътеката която тръгва по било от Ярлово към Сива Грамада не се подържа и на някои места се губи. Аз тръгнах по друдо било, през връх Даута, от лявата страна на река, и дори по този маршрут изгубих пътека малко след седловината до Чуйпетлово, но все пак на открито се вижда къде трябва да се отива, така че излязох към Ярловски Купен. А от Ярловски Купен май има пътека към Сива Грамада, ама не се качих на този връх, така че не мога да кажа със сигурност.

 5. Митко
  Posted юли 17, 2009 at 19:48 | Permalink

  Пак прчетох, това което си написал и видях, че си споменал за Ярловски Купен през Сива Грамада. Има ли такава пътека? Става ли за ходене?

 6. Митко
  Posted юли 17, 2009 at 19:52 | Permalink

  Пафка, мерси за отговора. Все пак видима ли е в началото от Ярлово тази пътека? Дали ще мога поне отначалото да я хвана …
  Изглежда много привлекателен този маршрут през Сива Грамата, Ярловски Купен, Купена …

 7. raskoll
  Posted юли 18, 2009 at 06:01 | Permalink

  да, този по билото наистина изглежда много интересно, тук можеш да видиш повече: http://ivanmiladinov.com
  надявам се че ще ти помогне 😉

 8. Митко
  Posted юли 18, 2009 at 09:32 | Permalink

  Пафка, мерси много! Точно такова нещо търсех.
  Благодаря ти мноого за помоща! Ще пища като се върна …
  (не че знам кога ще тръгна).

 9. Анонимен
  Posted юли 21, 2009 at 06:54 | Permalink

  Пътеката от Ярловски купен до Сивата грамада не се вижда. Можеш да я хванеш точно под Сивата грамада, някъде там ако се загледаш по камъните, ще видиш жълта маркировка. От южната част на Сива грамада, няма нужда да качваш самия връх и камъните по него. Пътеката можеш да я хванеш, тя води в посока четирите връха, които слизат към Ярлово. Маршрутът е много приятен и е перфектен за панорамни снимки.

 10. turist
  Posted април 9, 2013 at 08:46 | Permalink

  Patekata ot yarlovo e veche markirana s
  zelezni kolove.

Post a Comment

Your email is never published nor shared.