Стара Планина. с.Рибарица – х.Ехо – вр.Юмрука – х.Вежен – с.Рибарица

Сигурно направих грешка че отидох в тази част на Стара Планина след рилската ми разходка. Все пак след гледка от Вазов Връх към Мальовица и 7те Езера други пейзажи вече не са толково впечетляващи. Но все пак получих удоволствие от малката ми двудневна разходка из Централен Балкан. Тръгнах към Рибарица и паркирах колата ми до последна автобусна спирка, на паркинга на механа Стара Рибарица и от там, по асфалтов път, тръгнах към хижа Ехо. Разбира се че може да се отиде с кола чак до входа на Парк Централен Балкан, ама аз планирах да нощувам на хижа и след това да отида до хижа Вежен или Бенковски, а това означава че трябваше да паркирам колата по такъв начин да ми е удобно да се върна.
Не искам изобщо да пиша за маршут към хижата. Със сигурност е един от най-неприятните по които съм ходил. Обичам всякакви пътеки, но този маршрут надявам се че никога повече няма да повтарям. 4-5 км по асфалт, 2-3 по чакъл и след това стръмна пътека към билото. Но поне последната част вече е пътека, и, макар че стръмна, не е лоша. Но черен път който върви покрай реката изглежаше сякаш е без край. И макар че стигнах до хижата от Стара Рибарица за 3 часа, приличаше сякаш са изминали 5-6 часа. Вече бях уморен не физически, а психически.
Реката покрай която върви път към хижата не е от красивите реки и по време на 3 часа не направих нито една снимка. На билото вече имаше гледки, но все пак не толково интересни.

След 5 минути ще съм на хижата

Оставих раницата на хижа и тръгнах към връх Юмрука.

Имаше много облаци и след като направих няколко снимки вече нямаше слънце.

тази снимка в портфолио: http://best.raskoll.com/main.php?g2_itemId=412

Опитах се да снимам връх Вежен с неутрални градиенти (hitech 3 stop soft GND) и се получи нещо като hdr, но по-добре.

Реших да чакам слънцето да се появи пак

След десетина минути вече имах възможност да снимам хижата

Разбира се че с всеки няколко метра гледката е все по-интересна

От Юмрука вече се виждат предбалканските села и Средна Гора

Тръгнах по билото на запад, надолу от Юмрука от където постоянно имаше гледка към хижата и ветрогенератори близо до хижа Васильов

Тъй като оставих раницата на хижа, малката ми разходка до Юмрука беше много приятна и лека. Само ако имаше начин винаги да се ходи без раници. Аз слагам само 5-6 кг, от които 3 литра са вода, 1.50 е статив, а останалото са дребни неща, но и от това много ми тежи и гърбът ми доста боли. Винаги като виждам хора с 20-25 килаграмови раници не разбирам как се справят %)))

Прибарх се към хижата и параклиса който беше заключен.

На хижата има куче и котка, кучето се отказа да го снимам, но котката нямаше нищо против една снимка

Останалата част на деня прекарах чакайки залеза.
И той дойде %)))

Помислих да го снимам от Юмрука, но реших че ще е опасно да се връщам по стръмната пътека по тъмно и реших да правя снимки от паркалиса.

Да снимаш залез в планини не е толков лесно като на море където хоризонтът е прав. В планина трябва да нагласяш филтрите така че върховете не стават тъмни.

Гледка към долината на село Рибарица и Васильовска планина….

И към главното било на Стара Планина с хижа Козя Стена и Беклемето

Докато нагласях филтрите и статива (който се счупи в Рила) слънцето се скри

Но след залеза започват най-красивите 10 минути на деня (другите 10 са пради изгрев).

тази снимка в портфолио: http://best.raskoll.com/main.php?g2_itemId=414

тази снимка в портфолио: http://best.raskoll.com/main.php?g2_itemId=418

На хижата имаше само 4 туриста, плюс хижарите. Но освен мен нямаше свидетели на този красив залез

тази снимка в портфолио: http://best.raskoll.com/main.php?g2_itemId=416

Сутринта се събудих към 6:30 и в 7 вече бях под Юмрука на път към връх Вежен. Не съм от тези хора на които им е необходимо да се качат на някой връх, или пък да минат маршрут за рекордно време (като беше случая с единия от гости на хижата). Така че спокойно тръгнах към Вежен мислейки да не го качвам ако няма да има интересни моменти за снимки. Нямаше облаци и не видях добри композиции така че реших да подмина връх Вежен и да отида директно към хижата.

Елхите са доста интересни на билото, с всеки 5 метра надолу са по-големи

На пътеката имаше много боровинки и постоянно спирах и закусвах %)

Качих се на Каменица и малко след този връх тръгнах по маркирана пътека към хижата през Резерват Царична. На един час от хижата срещнах сърни които се оплашиха от мен и за една секунда се скриха а гората. Още не успях да помисля да ги снимам, а те вече избягаха.
Път от хижата до Рибарица също не е от тези които бих препоръчал. Пак същата ситуация като и до х.Ехо. Супер стръмна пътека, а след това 2-3 часа по асфалт. Но тази пътека беше толково стъмна че на едно място помислих „Какви добри обувки имам, спокойно ходя по такава стръмна пътека!“ (… на Руски разбира се, не мисля на Български %))и точно след като помилих това пропързалях 2 метра по камъни и едва не паднах… Така че на тази пътека наистина трябва да се внимава. Сложих фотоапарат в чантата и вече не го вадих.
Излязох в Рибарица на 4.5 км от колата. В планинските ми дрехи изглеждам като клошар и дори не мислих да моля някой да ме вземе с кола до колата ми, така че тръгнах пеша. Нямаше вятър и беше минимум 30 градуса. На 3ти км реших да излия една бутилка вода на главата ми и следващите 2 км не бяха много трудни %))
В механа Стара Рибарица със сигурност е много вкусно, но аз не спрях там тъй като на път към София се намира любимия ми град Правец, а в него любимия ми ресторант Правешка Баница. Малко реклама. Бесплатна Реклама.

Също така промених Портфолиото ми, така че заповядайте. Ще качвам там най-добри снимки от всяка разходка, в голям размер + информация на място, филтри, техника и т.п. : http://best.raskoll.com/main.php

11 Comments

 1. Irina
  Posted юли 26, 2009 at 21:51 | Permalink

  Браво! И както винаги чудни снимки…

 2. Lucy Atanassova
  Posted юли 27, 2009 at 09:13 | Permalink

  Браво, страхотно! Това ми са ми едни от любимите места – „Ехо“, Юмрука, Вежен… Хубаво се почувствах като ги видях отново, преживяването беше още по-силно заради твоето майсторство на фотограф!

 3. bisko
  Posted юли 27, 2009 at 18:51 | Permalink

  много ме кефи как пишеш :)

 4. Posted юли 28, 2009 at 09:04 | Permalink

  Здравей,
  Марвин от псс форума съм, страхотни планински фотографии правиш! Събота и неделя бях по тази част на Балкана – Чифлика-Козя стена-Ехо и обратно, не носех апарат този път, а ти си уловил много от гледките, които така ме впечатлиха в района.. особено гледките към масива на Вежен са впечатляващи.. нямаш ли кадри от прехода към вежен?

 5. Pavel Ponin/raskoll
  Posted юли 28, 2009 at 14:25 | Permalink

  Irina, Lucy Atanassova, bisko – мерси 😉 радвам се че ви хареса 😉

  mitko, щраках малко и на втория ден, ама не са много интересни снимките, така че не ги качих. Този ден повече ядох боровинки отколкото правих снимки 😉

 6. Posted юли 28, 2009 at 20:55 | Permalink

  Здравейте,

  попаднах на пътеписа от svejo.net и ми хареса много, в съчетание със снимките.

  В момента в нашия блог http://razhodka.com тече конкурс за пътеписи, бих Ви поканил да се включите с този разказ или с друг ако желаете.

  Поздрави

 7. Posted май 27, 2010 at 18:20 | Permalink

  Страхотни са снимките. Казваш седемте рилски и Мальовица, но за мен няма нищо по-красиво от тази част на Стара планина! Мерси:)

 8. иво
  Posted юли 17, 2010 at 14:04 | Permalink

  поздрави за невероятните снимки

 9. Posted май 28, 2013 at 14:24 | Permalink

  Много яки снимки. Особено тези със сандалите :) Възхищавам се на хора, които не се тикат по вилите или хотелите в Рибарица, а отделят заслужено внимание на природата около нея. За съжаление аз не съм от тях :) Поздрави!

 10. Posted декември 14, 2013 at 13:52 | Permalink

  Страхотни са снимките.

 11. Posted септември 20, 2016 at 05:01 | Permalink

  http://w.w.w/ Соберем для Вас по интернет базу данных контактов потенциальных клиентов для массовой продажи Ваших товаров и услуг в городе, стране или в мире. В базе – название, телефон, факс, местоположение, mail, имена руководителей или сотрудников итд Узнайте об этом подробнее! тел +79139230330 Skype: prodawez390 Whatsapp: +79139230330 Viber: +79139230330 Telegram: +79139230330 Email: nbirukov38@gmail.com Спасибо за быстрый ответ!

Post a Comment

Your email is never published nor shared.