Хайдушки, Копренски и Чипровски Водопади

Обичам да снимам водопади и реки на бавни скорости и не съм правил това от Юни, така че тази седмица (21-22.09.09) реших да отида на 3 места в Западна Стара Планина където има красиви водопади – Хайдушките, Копренските и Чипровските Водопади, в тази тема ще напиша за първите 2 водопада.

Хайдушки Водопади

Хайдушки Водопади се намират точно под връх Ком, на 9 км от град Берковица. Те са част от екопътека „Хайдушки Водопади“, екопътеката започва на няколко км след Берковица, до нея се стига по асфалтов път (на разколна за хижа Ком се завива надясно). В същност асфалтов път има и до водопади, но той е лошо състояние, но все пак може да се мине с кола. Аз паркирах на 50 мин преди водопади и продължих по път.
Водопадите са два. Един се намира в тъмно ждрело на реката…

тази снимка в Портфолио: Water & Rock

А другия на едно по-свтело място, вече на една друга река, но само на 3-4 метра от първия…

След водопади пътеката продължава, но аз реших да се връщам, все пак видях водопадите, и не ми беше интересно да продължавам.
На едно място, точно над водопадите, вода излиза от едана стара тръба…. Което беше доста интересно.

След тези водопадите за 30 мин стигнах до колата и побърхах към х.Копрен да снимам Копренските Водопади.

Копренска Екопътека

След Хайдушките Водопади тръгнах към село Копиловци, а след него към хижа Копрен от която започва еко-пътека за Копренските Водопади. За разлика от Централен Балкан, където маркировка е в добро състояние, в тази част на Стара Планина тя почти липсва. До хижата (която е в ремонт) има табела с информация за пътеките, но тя никак не помага. Аз тръгнах покрай реката, имаше някаква пътека, но след няколко метра разбрах че не е „официалната пътека“. Покрай реката има няколко мини-водопада…

След 10-15 минути излязох на маркираната пътека, добре че минах покрай реката, така беше по-интересно защото другата пътека върви през гора.

На маркираната пътека имаше мостове, но те са счупени.

На няколко минути преди главния водопад на тази река (Лан(д)жин Скок) има един доста по-красив водопад, така че прекарах доста време снимайки него:

тази снимка в Портфолио: Lazy Waterfall

А за следваща снимка намерих едно опасно и хлъзгаво място и за да не падна трябваше да се хвана с една ръка за съседното дърво)))

тази снимка в Портфолио: Hold On!

Тази позиция също не беше лесна

След това красиво място се качих и на Лан(д)жин Скок, който доста прилича на мини-версия на Боянския Водопад.

Обратно се върнах по маркираната пътека през гора, обратно към хижа Копрен. Паркирах кола до „новата“ хижа и от там, за десетина минути стигнах до другия водопад, Дуршин Скок. Беше някъде 17:30, и в гората вече беше тъмно, така че за всяка снимка ми трябваше поне 20 секунди…

тази снимка в Портфолио: Stylish Waterfall
Флирт:

След стандартните композиции реших да потърся и някакви по-оригинални…

Беше около 18:00 и мислех да остана да нощувам в новата хижа (бившия Профилакториум), но тя беше напълно заета, така че тръгнах към град (село) Чипровци където и останах за нощувка. Пардон, ама смятам че в България дума „град“ не се употребява като трябва))) Кой е измислил че Чипровци (със своите 2300 човека) може да се вика град… не знам. В селото няма сгради по-високи от два етажа ))) Настаних се в един доста уютен хотел и на следващия ден отидох до Чипровския Водопад…

Чипровци и Голямата Мечка през Нощта (Исо 1600, разбира се че има много шум)

Чипровска Екопътека

Не успях да направя интересни снимки нито по залез, нито по изгрев. Слънцето се скри зад върхове на Западна Централна Планина, нямаше нито облак в небето и денят бързо се превъра в нощ без красиви цветове на залеза. Сутрин беше същото, в обратен ред разбира се))

От Чипровци път до водопада е първо асфалтов, след това чакълен, черен и към края се превръща и в пътека. Никак не е лесно да се ориентираш къде точно започва път за водопада, има табели, но те не помагат тъй като не са сложени там където трябва. Добре че на път срещнах един от местните жители който отиваше до водопада. Обикновено аз спирам минаващи коли и ме взимат ако ходя по черен път след планинска разходка и има още доста километри до близкото село, но този път аз бях с кола)) Добре че спрях за този човек, иначе едва ли щях да намеря къде точно трябва да завия за да стигна до водопада (по асфалтов път се пордължава извън Чипровци и се завива на втория чакълен път, не този дето е маркиран със синя стрелкичка, а следващия, на този път вече има табела за водопада, малко преди манастира). На пътека има чешми и интерна маса с пейки направена от брези. Но, разбира се, най-интересната част започва като излизаш към реката, тук вече извадих статив и започнах да снимам. Беше някъде 10 сутринта и слънцето все още се криеше зад върхове, в гората беше леко тъмно и идеално за снимки на реки и водопади.

Покрай пътеката имаше още водопади, но не харесвам как станаха на снимките, така че продължавам директно с Чипровския Водопад който е много по-красив от снимките които успях да направя до него. От разколна за хижа Явор до водопада се стига за половин час.

Водопад е 18 метра висок

И още няколко вертикални снимки на водопада, този ден 90% от снимките бяха вертикални, все пак нямаше друг начин да снимам един 18 метров водопад…

Поразходих се още из планината, и тък като бях само в 40 км от Белоградчик реших да отида и до Скалите на Белоградчик през краисивите села на предбалкана. В Белоградчик бях неприятно изненадан като ми казаха че трябва да плащам 10 лв за да влизам „с любителска камера“ в Белоградчишка Крепост. Още не е настъпил ден когато ще плащам за такива глупости и, разбира се, реших да не влизам в крепостта. Нормално е да плащаш за вход, добре, разбирам го, но тази гениална идея да се плаща за фотоапарат… Може би щах да дам тия 10 лева ако имаше начин да остана там и да снимам залеза, но вратите се затварят към 18:00, така че реших че няма смисъл да плащам. Ето една идея за кмета на Несебър, защо да не направят платен вход в Стария Град, или пък да взимат по 10 лв за всеки фотоапарат )))? Супер..

Исках да нощувам в Белоградчик и да снимам залез и изгрев на Скалите, но след като обиколих пътеките не намерих никакви добри позиции с хубава гледка. Разбрах че първо трябваше да се подготвя, да проуча какви пътеки има и от къде има хубави гледки. Но не го направих и ходих като луд из гората, под скалите. Изглеждаше че залезът няма да е красив (нямаше облаци) и реших да се прибирам. Задължително ще отида там пак (а от там и към Видин, все пак са близо), но следващия път първо ще разгледам карта на скалите )))

На път обратно спрях на 30 км от София и направих няколко снимки на залеза, като и очаквах, залезът не беше много интересен.

15 Comments

 1. Posted септември 24, 2009 at 17:46 | Permalink

  Ааааа, и ти си открил едни от прелестите на Западния Балкан :) Но ела напролет, когато реките са пълноводни… тогава онзи водопад няма да ти се стори ленив :Р Направо си е бучащо чудовище! В профила ми в панорамио можеш да видиш няколко снимки от май месец :)

 2. Irina
  Posted септември 24, 2009 at 18:20 | Permalink

  Леле…страхотни снимки!

 3. Анонимен
  Posted септември 25, 2009 at 06:26 | Permalink

  Окепазил си снимките с този Pphotoshop. Остави да се радваме на автентичността.

 4. Posted септември 25, 2009 at 07:29 | Permalink

  Tihomir E. Mladenov

   Разгледах твоите снимки, наистина сега имаше по-малко вода в реките, ама така упях да намеря по-различни композиции без да падам в реките 😉
   Нещо АксиметСпам реши да маркира твоя коментар като спам, но добре че го забелазах и го върнах.
   Иначе и аз искам да снимам залези на Дунав и в Белоградчик, така че някой ден ще се върна в тази част на България )))

  Anonymous
  Окепазил си снимките с този Pphotoshop. Остави да се радваме на автентичността.

   хаха. точно така само фотошоп. честно казано, дори не съм ходил никъде. направо ги нарисувах и това е.

   наистина… всеки път ли трябва да пиша че снимките които правя са такива каквито ги правя с фотоапарат и не ги „пипам“ с фотошоп? ….

 5. Posted септември 26, 2009 at 13:19 | Permalink

  Хммм, много странно?!? На мен досега никога не са ми искали пари, за да вляза с фотоапарата… Но и аз по принцип си го дарйа прибран в чантичката. Ако си бил с него на врата може и да са си помислили, че ще успеят да отмъкнат още някои лев от теб, българска идиотщина… А относно изгревите и залезите има десетки невероятни места, но наистина трябва да си обходил района неколкократно, за да нацелиш правилната позиция и час. Дори аз често не случвам правилните места :Р

 6. Posted септември 26, 2009 at 13:29 | Permalink

  Tihomir E. Mladenov

   Ами аз видях че на касата цените за вход, и давам 2 лева, като студент (макар че вече (или пък още, ако говорим за магистратура) не съм…), и жената на каса ми каза че трябва да давам 4 тъй като нямам студентска книжка, аз казах „Добре“, приготвих още 2 и плащам. И тя ми казва… „и още 10 за камерата“ ))) А канончето си беше в чанта, не се виждаше…

   Аз твоите снимки от скалите ги разгледах и харесах, имаш много, като аз от Витоша )))
   Ами като е наблизо 😉
   А аз не знаех дали мога да стигна до красиви места от крепостта, или от някое друго място, така че обиколих някои пътеки, но не намерих добри позиции. Ами ще се върна в Белоградчик 100%. Може би през начало на зимата, за да има малко сняг, за да е по-различно )

 7. Posted септември 26, 2009 at 14:36 | Permalink

  Заповядай! Дори ако искаш може да драснеш някой ред да се разберем ако съм там да те поразведа малко 😉

 8. Posted септември 26, 2009 at 14:43 | Permalink

  добре )))

 9. Krasi Petrov/apollo
  Posted септември 26, 2009 at 17:20 | Permalink

  Хм. Когато съм възмутен от нещо хич не го крия. Специално за Белоградчик като започнеш от смешната гледка на кмета на градчето покрай истерията около града и завършиш с крайно необоснованата ценова политика по отношение на достъпа до отделни места и обекти…

  Тези хорица не са ли поне малко ама мъничко наясно, че в МНОГО голяма степен този град придобива популярност точно заради хората които идват за да го снимат, като казвам снимат значи снимат а не щракат!

  Реално същите тези неопределени субекти се опитват да изгонят точно тези, който реално имат голяма заслуга относно популяризирането на града им.

  Иначе… инфраструктурата на града е трагикомична с акцент върхя първата половина на думата. Зимата в целия регион беше разчистено от сняг само в Белоградчик управляваш колата си като на снежна пързалка.

  Може и да се обидят някои но манталитета на местните е абсолютно селски по отношение на печалбата и просперитета. Първо инвестирайте, направете, подобрете, възстановете…. тогава логично и ще започнете да печелите както си е редно! Но не не и не. Иначе да кажем някои от нароените сайтчета нямат нищо на против да пооткраднат някоя и друга снимка, включително и за реклама в националния ефир. Така де, давайте 10лв. а те нека ви крадат…

 10. jonia
  Posted септември 30, 2009 at 18:28 | Permalink

  Браво Павка, снимките са страхотни! Молодец!
  Хмм, възмутен съм от таксите са снимане! Ще трябва да проверя, може и на „Баба Вида“ да са сложили такса „снимане“…
  Уффф, българска му работа… то и паркинга на площада, дето винги е бил безплатен, сега е с такса, „охраняем“, да бе да, колкото да ти вземат парите…

 11. Posted юни 19, 2010 at 21:25 | Permalink

  чипровския водопад на снимките е много по красив от колкото на живо………….а залеза е неповторим.

 12. Posted юни 19, 2010 at 21:31 | Permalink

  Много е приятно в делника да изминеш познато пространство, което да те изненада и освободи от умората под лъчите на юнското слънце.)

 13. Анонимен
  Posted декември 20, 2010 at 19:15 | Permalink

  hodila sum na tova mqsto mnogo puti zashtoto sum ot berkovica i mnogo mi haresva.

 14. Петко
  Posted октомври 24, 2011 at 20:14 | Permalink

  Разкошни снимки. Повдигна ми настроението. Благодаря!

 15. videna
  Posted август 15, 2012 at 08:57 | Permalink

  Снимките не изглеждат реални – не е задължително да са обработвани – просто такива изгледи в реалността няма. Те са изкуствено красиви-може причината да е във фотоапарата – не знам

Post a Comment

Your email is never published nor shared.