Религиозен Залез

Ако правих Топ 10 на най-сниманите пейзажни композиции в България параклис Св. Йоан Летни на Язовир Пчелина щеше да е сред тези най-популярните места. Сред тях също така е Дьяволския Мост на река Арда, „мостика“ на плажа в Бургас, меандрите на река Арда, Райското Пръскало от хижа Рай, връх Хайдута от Рибното Езеро (и 7те рилски Езера като цяло)… който посещава различни български фото сайтове ме разбира. На тия места вече може да се слага табела „заставайте тук и снимайте“. От една гледа точка е интересно да се снимат тия места с цел да намериш някоя нова и оригинална композиция, от друга гледна точка пък не е много интересно да се ходи там след като вече е снимано толково много. Много пъти съм виждал снимки на параклиса, и точно от същото място от което снимах и аз, но до сега не съм виждал това място по залез и реших да отида там без да щракам поредна клонирана дневна снимка на това място.

От София до язовира са някъде 50 км. Паркирах кола в село Поцърненци и от там по черен път тръгнах към Язовира. Макар че проверих в google earth как се стига до него, все пак малко се обърках и първо излязох на грешно място. Но имаше интересни облаци, а с таково небе и най-обикновените пейзажи стават красиви.

От мястото където оставих кола до параклиса ходих 30 минути и точно по залез бях до него.

Вратата беше отворена, така че направих и снимка вътре.

Параклис е бил построен през 1350 година, а на дъното на Язовир Пчелина имаше село Пчелинци. Когато през 1970те решиха да правят язовир на това място просто изселиха хора от селото в съседните градове и села…

Започнах да търся по-различни композиции, но бързо разбрах че най-сниманата композиция е най-добра.


Портфолио: Christian Sunset

Опитах се да снимам и вертикално, но винетирането беше прекалено силно, а за да снимам в други посоки беше не интересно, нямаше добър преден план.

Обикновено ако от някоя разходка имам само една добра снимка не снятам че ходих успешно, но тъй като от този ден снимката която качих в портфолио я смятам за доста добра, доволен съм от тази „фотосесия“. Също така след параклиса снимах и на „плажа“, но снимките не са интерени. А след това започна най-интересното, все пак имах около 30-40 минути нощно ходене до колата ми))) Добре че имах фенер.

Следва… Западни Родопи Част I. Язовир Батак и Язовир Голям Беглик, а най-добрите снимки от 3те дена в Родопи вече са качени в Портфолио: Rhodope Mountain

7 Comments

 1. Незабравка
  Posted март 9, 2010 at 13:58 | Permalink

  Много мили, но и много тъжни спомени ми навяха тези красиви снимки. Израснала съм в село Пчелинци, къщата ни беше в дясно от скалата / Камико, както се изговаряше от местните хора /, през реката, отсреща на високото. Гледала съм този пейзаж през цялото си детство. Сега го гледам и плача, вече нищо не съществува от тези скъпи за мен места.
  Благодаря все пак за спомените, които се върнаха в мен с тези ваши снимки.

 2. Станимир
  Posted април 11, 2011 at 21:01 | Permalink

  Кой си ти човеко, и толкова хубави са плодовете на труда ти!

 3. Станимир
  Posted април 11, 2011 at 21:09 | Permalink

  Тази снимка с параклиса, кара ме да се чувствам така,някък странно, сякъш не сме от това време,пренесени в друга ера, с „уви“ една изчезнала от тези места цивилизация!

 4. Posted април 26, 2011 at 19:15 | Permalink

  Кратко,точно и смислено.Хареса ми!

 5. здраве чрез природа
  Posted май 29, 2011 at 10:15 | Permalink

  СТРАХОТНИ СНИМКИ !

 6. Posted юни 9, 2011 at 20:51 | Permalink

  Страхотни снимки имаш. Браво Павка ! Опитвам се и аз да правя, но съм далече от теб.. а имам желание да те догоня :-)

 7. Kiril
  Posted февруари 28, 2012 at 20:57 | Permalink

  I az sam ot selo P4elinci… Milo rodno selo…

Post a Comment

Your email is never published nor shared.