9ти Март


През нощта срещу 9ти Март Черно Море беше много ядосано. Не знам каква е била причина и кой разсърди морето, може би безбройните хотели построени по носове, плажове и скали, може би нещо друго – но морето реши да покаже какво може.

Обиколих познатите места на Равда и Несебър още на 8ми, преди да дойдат най-големите вълни (а казват че в Кранево имаше една от 4 метра). На 8ми имаше по-леки вълни, плажове бяха под вода, но все още огради, барове и лодки бяха на места. На 9ти положението стана различно.

Огради до плажове ги нямаше, няколко барчета в метри от морето бяха на парчета и плуваха в морето. А някои празни парцели (които останаха много малко) на първата линия, тези които нямаха стени от бетон да пазят хотелите, станаха малко по-къси. Гладното море взе не само пясък от плажове, но и малко земя от собственници, чакащи (напрасно) повишаването на цените за техните земи. Появиха се доста свалчища.

Интересно е че на централния плаж на Несебър, който започва от ресторант „Чевермето“ и продължава чак до нос Акротирия, морето взе толково много пясък, че на плажа се откриха камъни, а няколко хотела които са построени буквално в 4-5 метра от морето имаха пясък по прозорците на първите етажи.

Това което пиша изобщо не съвпада със снимките, тях ги направих по време на залез на 9ти март в Равда. На тези места има плаж, широк около 6-7 метра, но не и този ден. Като се вижда – плаж нямаше.


Angry Sea

Опитах се да снимам и вълни, но направих грешка че ги снимах на бавни скорости. Така не се личи че са големи или пък че са вълни ). След като направих тази снимка едва не се оказах под вода заедно с цялата ми фоточаната. Три големи вълни дойдоха една след друга и дори високи гумени ботуши не ме спасиха и бяха пълни със студена морска вода.

А за тези от вас на които им е интересно, качвам в тази папка: STORM и няколко снимки от 10ти март, когато морето стана по-спокойно и вече се виждаше какво стана след вълните и колко пясък от плжове отида във морето.

PS. обикновено не променям изобщо настройките на сатуарацията и контраст, този път, обаче, трябваше да оправям малко контраст (за вълните) и, може би, прекалих. Все пак ноутбук не е много подходящ за редактиране на фотографии.

2 Comments

  1. Posted март 15, 2010 at 11:55 | Permalink

    Браво, интересен ден е било…

  2. Posted март 16, 2010 at 13:08 | Permalink

    Жалко наистина,че не си запечатал повече от стихията.Аз като видях,че идват такива големи вълни мислех да се мятам на возилото и да идвам към морето да снимам опустошение.

Post a Comment

Your email is never published nor shared.