Геопарк „Искър-Панега“

Искърското Дефиле ми е много любимо, и го познавам много добре, поне така мислих. Като за пореден път пуснах Google Earth и гледах някакви интересни места близо до София за снимане, реших да видя какво представява река Искър след Мездра, никога преди не се интересувах от това, а не знам защо. И така открих че красиви пейзажи никак не свършват с Лакатник, Бов, Лютиброд и т.н., а в същност продължават още далече.

Така намерих пещера Проходна и геопарк „Искър-Панега“.
Този „геопарк“ състои от две части: Карлуковски карстов комплекс (пещера Проходна) и Крайречен ландшафтен парк “Панега” (пътека край река Панега, приток на Искър), двете части са свързани с пътека, която, обаче, не открих.

Крайречен ландшафтен парк “Панега”

Пътеката започва от пътя София-Русе и се забелязва без проблем. Има паркинг, карта и всичко като трябва. Има много пейки, места за пикник, мостове, стълби и т.н.

За мен най-интересното беше мост (дървена платформа), който върви успоредно с река, напомня ми за Ждрелото на Река Ябланишка (една от любимите ми еко-пътеки), макар че тази пътека не е толково красива.

Няколко метра след платформата пътеката за разклонява, аз поех нагоре, от където имаше гледка към Васильовска планина и главното било с Вежен и Юмрука, от тази посока идваха дъждовни облаци.

Нямаше слънце, а това означава че не е време за пейзажна фотография. Върнах се отбратно към разклона и поех напред. Планирах да тръгна чак до пещера Проходна по пътека, която свързва двете части на парка. Но не я открих. Дори не разбрах къде би могла да започва. Но след втората дървена платформа намерих пещера „Тъмната Дупка“.

Като и цяло кафе под скали. Тук има място за над 20 човека със сигурност. Маси, барбекю, какво ли не.

Казвам „намерих“ защото пътеката беше в ужасно състояние и ходенето не беше приятно. Проблемът е в това, че пътеката върви успоредно с река, в един метр от нея. Затова беше ужасно кална след зимата. С всеки няколко метра обувките ми ставаха с няколко килограма по-тежки. И след това „кафе“ исках да продължа напред, но потънах в кал и реших да се връщам.

Пътеката е интересна за ходене, но не и за снимане, поне не в начало на пролет, през есента със сигурност е красива.

Карлуковски карстов комплекс

Тъй като не намерих пътека, която продължава към п.Проходна, тръгнах с кола към село Карлуково, а от там към Пещерен дом, който, за съжеление, не работи. Преди да тръгна към пещерата се отколних до едно място със страхотна гледка към река Искър. Сложих градиентен филтър и започнах да снимам.

Срещу Пещерния дом се намира Психиатрическата Болница… ще имам предвид %)

Точно от хижата започва пътека към пещерата, която изглежда невероятно голяма, и е трудно да се възсъздаде с фотография.

Снимане в пещери не е лесно, дълга експозиция е задължителна, в Проходна използвах по 7-8 секунди за снимка, но и това не е достатъчно. При дълга експозиция, пещерата се експонира правилно, но входове и дупки прегарят. Затова трябва да се прави и една снимка за тези дупки и входове, по-тъмна. След това снимките се сглобавят или ръчно, или с hdr (техника, която мразя ужасно поради хиляди лоши снимки направени по тази технолоия, и аз като закупих кэнон 400д hdr-вах снимки, но бързо спрях.)

За всяка композиция правих по няколко снимки, различно експонирани, но като се прибрах и разгледах кадрите, разбрах че hdr не трябва изобщо, и само на някои ръчно сглобих по 2-3 кадъра.


Cave Prohodna

Опитах да снимам по всякакъв начин, за да хвана и долната част на пещерата, и очите. След много различни композиции, опити за панорамни снимки намерих едно място от което всичко, което ми трябваше влезе в моите 11 мм. Трябваше да застана по-далече, но не се сетих.


The Eyes of a Cave

И една класичска композиция на очите, с малко козметика.

Предишните пещерните снимки останаха почти без промени, но следващата изнасилвах и се личи, исках да се виджда и това, което се намира извън пещерата, но май не успях да го направя…

Преди да се връщам се качих над пещерата, от където пак имаше страхотна гледка към Искър. Сложих градиентни филтри и снимах.


Tree on the Edge

А обаците станаха още по-красиви.

Пътеката продължава надолу, към реката, има и още няколко по-малки пещери, но започна да вали, и беше късно, така че реших се връщам…

13 Comments

 1. Posted април 14, 2010 at 21:28 | Permalink

  Хубави фотографии…
  На Карлуково има още много неща за снимане. Жалко, че е завалял дъжд.

  До Пещерния дом една пътека слиза до дерето излизащо от пещерата. После тя преминава покрай Искъра – ту ниско долу, ту по-високо и слиза в следващото дере. Там има една беседка. След нея върви по дерето и се стига до един вир с водопад около 15 метра.
  http://picasaweb.google.bg/jwalkerbg60/peIhrB

 2. Posted април 14, 2010 at 21:43 | Permalink

  JWalker,
  наистина има още интересни места, май не трябваше да харча толково време на първата пътека покрай Панега, тази до Карлуково е по-интересна )) Ами… някой ден ще се върна )

 3. Irina
  Posted април 14, 2010 at 21:44 | Permalink

  Целият район на Искърското дефиле е много интересен. Толкова много места вече обиколи, браво!

 4. Posted април 14, 2010 at 23:55 | Permalink

  Прекрасни снимки, някои от които разглеждам като автопортрети, но това е мое изкривяване. :) Наистина възхитителни. Браво :)

 5. Posted април 14, 2010 at 23:55 | Permalink

  И казвай, ако идваш към Своге 😉

 6. nadia
  Posted април 15, 2010 at 13:25 | Permalink

  Миналата година проучихме връзката между Панега и Карлуково: след мястото с маси и т.н. пътеката продължава и завива наляво, върви нагоре към обширни поляни и след това изчезва. Все пак стигнахме до Проходна, но местните хора разказаха, че реално няма пътека – била само нереализирана идея, макар че фигурира като съществуваща.

 7. Posted април 19, 2010 at 23:45 | Permalink

  Супер Павеле! Точно мислех да отида до Проходна тия дни. През пролетта е много хубаво по дефилето.

  ПП: Видях, че снимаш с Токина 116. И аз съм се наточл на него. Има ли смисъл от CPL впредвид факта, че при 11 мм може да не се загуби поляризацията по краищата на кадъра?

  Продължавам да следя разходките ти.

 8. Posted април 20, 2010 at 11:04 | Permalink

  ungamunga,

  Здравей 😉
  Нямам проблеми с поляризациония филтър. Взех си един на B&W, от най-обикновените (не слим) и не влиза в кадъра, и поляризира всичко като трябва ) Ако слагам отгоре държача за градиентни филтри, тогава вече влиза в кадъра на 11мм, но при повече от 1 градиент.

 9. Posted април 20, 2010 at 22:06 | Permalink

  Супер! Благодаря ти за инфото. Тия дни ще му хвърля един поглед по магазините.

 10. Posted март 29, 2011 at 19:20 | Permalink

  Явно целият блог е прекрасен.Вдъхновение за нови пътешествия из България :-)

 11. ivan velikov
  Posted май 17, 2015 at 22:20 | Permalink

  mn sa hubavi snimkite no vuv karlukovo imali tabeli za mesnosta

 12. Елена Иванова
  Posted ноември 13, 2015 at 09:46 | Permalink

  Прекрасно представяне, мястото е красиво, както повечето подобни местенца в България. Скоро смятам да го посетя, дано само времето да е с мен.
  Благодаря за представянето!

 13. Posted октомври 6, 2016 at 15:49 | Permalink

  My developer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a variety of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

Post a Comment

Your email is never published nor shared.