Нощ на Черни Връх


На първи май се качих на Черни Връх с цел да снимам нощни пейзажи. Този ден времето беше слънчево, без облаци и очаквах да направя няколко снимки на 40-50 минути експозиция.

Към 18:00 бях до х.Алеко, където паркирах, а към 19:00 вече бях на Черни Връх.

Дойдох рано, имах още поне един час преди да мога да снимам залеза, и още толково преди да се появят звездите. С телеобектив поразгледах Рила, поиграх с кучетата, които живеят нагоре, обиколих наоколо и се качих на връх Самара.

Към 20:15 започнах да снимам залеза. Тук композиции не са някакви необичайни, напротив. Исках да снимам тук не заради композиции, но заради идеята да снимам на Черни Връх (дано някой ден ще продължа с Мусала, Ботев и Вихрен….).

Не съм ги виждал преди, но сега на станцията нагоре живеят 3 кучета. Никак не искаха да позират, а едното изобщо се отказа да го снимам и избяга.

Но залез не беше основната ми цел, аз чаках нощта.

С телеобектив не успях да снимам Рила по залез като трябва, а пък на 40мм няма никаква композиция, но пък има красиви червени цветове, и се вижда и Мусала, и Мальовица.

От горе едва се личи язовир Студена.


May 1st

Вече е 8:40 и от Черни Връх се виждат светлините на София.

И на пернишките села в друга посока.


Mountain Twilight

Към 9:10 вече започвам да правя първата ми нощна снимка. Само 5 минути експозиция.


The City

Поради въртенето на земя около оста, на дълги експозиции звездите се превръщат в красиви линии, тях и искам да снимам.
Първия опит беше по-скоро един тест-кадър, на 5 минути. Бих продължил да снимам, но видях че от запад идват облаци, а не исках да влизат в кадъра. Така че смених композицията. Хванах и един самолет.

За тази снимка вече похарчих 10 минути. Нея спрях по друга причина. Към десетата минута някой излезе от заслона и пусна лампата на над входа. Светлината беше толково силна, че аз реших че снимка веднага ще се прекспонира и натиснах копчето. Сгреших, нямаше проблеми.

Но тези опити не са били това, заради което се качих нагоре. Най-интересното за мен беше да намеря Полярната Звезда, да я центрирам и да снимам на 20-30 минути експозиция. По такъв начин се получава един „звездовъртеж“. Долната снимка показва това, което исках, но не точно. За долната снимка чаках 20 минути. Трбяваше поне 40 за да се получат по-дълги линии, а и светлината от София беше много силна и долната част стана много светла. Докато апаратът снимаше, аз сто пъти обиколих Черния Връх с челник, но времето вървеше много бавно. Чаках, чаках… гледам – минаха само 5 минути. Трябваше да взема лаптоп нагоре и да гледам някой сериал )))

За да видите по-голям размер, натискайте на снимката, като винаги.

Communicating with the Stars

Не очаквах че на Черни Връх светлината от София е толково силна и долната част стана прекалено светла. Тогава смених композиция и реших да снимам в друга посока. За тази снимка ми трябваше още 20 минути, исках да я оставя за поне половин час, но, разбира се, че батерията ми умря от такива дълги експозиции))) А втората беше заредена наполовина, а тъй като не е оригинална, тя издържа два пъти по-малко. С втората успях да направя 1-2 снимки, но не се получи нищо хубаво.


Under the Stars

Това беше един опит с нощна фотография, най-интересни нощни снимки, поне за мен, са с полярната звезда в центъра, но като се оказа, от Витоша такива снимки не стават много добре поради силната светлина от София.

Така прекарах около 3 часа на Черни Връх, чакането се оказа най-трудното. След това ми трябваше още един час да се върна към хижа Алеко, къедто бях към 11:20. Нощно ходене с челник се оказа едно много интересно преживяване, но челник не ми трябваше много, София светеше достатъчно силно.

11 Comments

 1. Posted май 12, 2010 at 17:23 | Permalink

  Полезна информация :)
  Чистил ли си шум или нямаше особено ?

 2. Posted май 12, 2010 at 17:35 | Permalink

  Христо,
  Аз чистя шум в небето при изгреви и залези (с despeckle), за нощните снимки нищо не правих, само изтрих изгорелите пиксели и това е ))) Последната е с корекция на експозиция + 0.7 в raw, и все пак шум е на приемливо ниво.

 3. Posted май 12, 2010 at 22:55 | Permalink

  Тази със станцията на Черни връх и червените облаци е готина :) А за нощна фотография както сам си се убедил е нужно страшно много търпение. Най-доброто решение е да вземеш някого за компания – просто не усещаш кога минава времето :Р

 4. Posted май 16, 2010 at 15:41 | Permalink

  Супер! Добър опит за „звездна“ фотография! След седмица и аз се каня да снимам нощно небе в провинцията. Дали ще ми издържат батериите обаче? Колко ти издържа една батерия (минути) при непрекъсната експозиция. Аз обаче нямам и грип за повече батерии. Снимам с 20Д.

 5. Posted май 16, 2010 at 17:14 | Permalink

  Tihomir E. Mladenov,
  нямам познати в София, които да са толково луди, да искат да се качат на Черни Връх през нощта и да чакат по половин час за снимка ))) :)

  ungamunga,
  ами аз тръгнах с една пълно заредена оригинална батерия на канон и ми стигна за залез и за нощните. Имах и една неоригинална батерия, с която снимах преди един ден в Рила и с нея не упсях да снимам нищо, тъй като не я заредих след Рила)))
  Сигурно похарчих някъде 20-30% на батерията за залеза, а останалото за тия нощни (които са две снимки по 20 мин, една 10 мин, две по 5 мин, и няколко тест кадъра по 10-15 сек)

 6. Posted май 16, 2010 at 20:28 | Permalink

  Ааа между другото съм абсолютно „ЗА“ да дойда като компания и да снимаме заедно и да обменяме опит :) (по-скоро да се уча от тебе де :))!

 7. Posted май 16, 2010 at 22:34 | Permalink

  Луди винаги се намират 😉 Ама понякога по-трудничко…

 8. Posted май 19, 2010 at 14:43 | Permalink

  ungamunga,
  Някой ден можем да отидем някъде, само времето да се стабилизира )

 9. Posted септември 27, 2010 at 15:02 | Permalink

  Като слизаше от Черни Връх се срещнахме при колата ти. Много добри снимки, само така Павел. Аз имам малко тук. Zerg8.log.bg ще се радвам отбраните да ти харесат:)
  Поздрави.
  Наско

 10. Posted август 2, 2012 at 08:49 | Permalink

  Искаше ми се да разбера каква е гледката към звездите нощно време на х. Алеко и на черни връх. Идеята ми е да гледам /не да снимам/ звездното небе някоя вечер. Очертава ли се млечни път?

 11. Posted октомври 4, 2017 at 12:15 | Permalink

  http://w.w/ Соберем для Вас по интернет базу данных потенциальных клиентов для продажи Ваших товаров и услуг по городу, по области, по стране, по миру и на языке удобном для Вашей работы. Узнайте подробнее по Email: prodawez@mail.de

Post a Comment

Your email is never published nor shared.