Ченгене Скеле


До единия от Бургаските носове (Чукаля) се намира рибарско селище Ченгене-Скеле. Мисля че самия нос не е достъпен поради нефтеното пристанище „Росенец“, но мога да греша и може би той е част от парк Отманли, дето се намира до селището.  Но няма никакви проблеми да се стигне до рибарското селище, с едно много странно име „Ченгене Скеле“.

След като намерих къде да паркирам, продължих в западна посока от селото, тук се намира един странен кей който или никога не е бил довършен, или пък морето го разруши.

Селището остана на изток, а аз продължих по брега, а по-точно по скалите край изоставени къщи в по-новата част на селото. Облаците бяха страхотни, трябваше да дойда по-рано, за да ги хвана преди залеза.

Не избрах най-лесния маршрут. Над брега има рибарски постройки, къщи, колиби и малки кейчета. За да продължавам трябваше да преминавам през морето или през „частна собственност“ с лаящи кучета.

Като винаги брегът не ми стигна и трябваше да влизам в морето за да направя снимки, които искам.

Макар че бях в рибарско селище, лодки така и не видях, те останаха в по-голямата част на селото, тук пък имаше само празни кейчета с водорасли.

Като вече казах, рискуам повече като снимам морски пейзажи, отколкото планински. Тук трябваше да премина по една почти отвесна скала в мокри обувки. Глупав риск, тъй като на път обратно реших да мина през морето, което беше само 1 метър дълбоко.

Но рискът си струваше, тъй като се оказах до една интересна частна пристан с мрежа на кейчето.

Слънцето излезе, за да светне за последен път този ден. Обичам такива залези, цялото небе става красиво лилаво-червено и може да се снима във всички посоки.


Chengene Skele

Само че тук почти нямаше композиции, освен директно към залеза.

Като по поръчка на кейчето се появи рибар, благодарение на който направих една от най-интересните ми снимки от последните няколко месеца.


The Fisherman

Едва ли е бил доволен че снимах на неговата територия и беше учуден как стигнах до там. Показах му снимката, но на него сиугрно му е било толково интересно какво снимам, колкото на мен каква риба хваща в морето…

Реших да се връщам, исках да хвана водораслите и по залез. Преминах през морето, дъното не се виждаше поради водорасли, но след като проверих дълбочината със статива се оказа само някъде един метър.

На хоризонта се виждат Бургас и селата наоколо. Цветовете на залеза вече едва се личат с човешкото око, но на експозиция от 5 минути фотоапарат ги хваща без проблем.

Хубаво е да снимаш морски пейзажи през лято. Има красиви зелени водорасли и водата е топла, така че можеш да снимаш в морето на такава дълбочина, каквато искаш, или поне докато стативът позволява.

Всички снимки от този ден: Залез в Ченгене Скеле

8 Comments

 1. Posted юни 14, 2010 at 10:45 | Permalink

  На тази с рибаря мислех, че ти си позирал, като я видях във форума.
  Хубави моменти отново, върви ти напоследък по морето 😉

 2. Мария Бояджиева
  Posted юни 17, 2010 at 19:25 | Permalink

  Страхотни снимки невероятни и прекрасни ,а още повече че са правени у нас на морето.Продължавай да снимаш има много непознати места.

 3. Posted юни 18, 2010 at 09:37 | Permalink

  Христо, нямам таково шкембе ))

  Мария Бояджиева, мерси :)

 4. CORRADO TRIPICCHIO
  Posted юни 23, 2010 at 18:19 | Permalink

  Pavel, your gallery is very beautiful, all based on the beauty of nature.The use you make of wide angle allows the viewer to enter the scene and to make participant.Thanks for introducing me to these beautiful places.Greetings from Calabria.Corrado.

 5. Posted юни 23, 2010 at 18:25 | Permalink

  CORRADO TRIPICCHIO,

  thank you for the visit !:))
  Unfortunately I don’t have the time to translate all of my posts into English, but if you click on the language selection box on the right, you can see several of the posts in English :)

 6. Posted юни 24, 2010 at 18:28 | Permalink

  Нечовек си ти!
  Тези с водораслите са като извадени от филма „Карибски пирати“ – почти чух „Йо-хо-хо и бутилка ром“ – разкошни са!!!
  Явно от далче и сух не се правят хубави снимки :)))
  Възхищавам се всеки път!

 7. Posted август 26, 2010 at 08:52 | Permalink

  Минахме в понеделник оттам, не го видях така красиво.Залезът има пръст вероятно, но е голяма и ролята на изкуството – поздрави за това как си видял и показал залива.

 8. Posted август 11, 2012 at 02:35 | Permalink

  Павел,снимките са уникални..! Аз и сестра ми се интересуваме от фотография,но ни трябва и добър учител,като теб изглежда.Прекрасни снимки.Ние ходим там години наред и е наистина красиво! :) Някакъв e-mail или връзка с теб,ако може разбира се :)

Post a Comment

Your email is never published nor shared.