Шкорпиловци и Резерват „Камчия“

След като се поразходих из странджанското крайбрежие още през март, разбрах, че такъв тип морски разходки са доста интересни, не по-малко от планинските. Ако има дива природа и няма хора мястото е интересно за мен. В началото на юни, когато времето се променяше всеки половин час, тръгнах от края на плажа на Шкорпиловци (някъде от Черния Нос) към река Камчия през Камчийските Пясъци.

В един момент изглежда, че с всяка минута ще дойде буря, но след 5 минути вече е слънчево, а значи и по-трудно за снимане на тези пейзажи, които исках. Тогава сложих два НД филтъра (2 и 3 стопа) и един граиент само на 1-стоп (оказа се че и той помага), но пък като слагаш 3 филтъра, стават някакви чудеса с баланса на бялото в снимка. Да, успях да хвана вълните така като исках, ама снимките станаха лилави, така че ми трябваше доста време за да ги върна към реалността през raw конвертора.

Май ще трябва да си купя един по-силен НД филтър за такива ситуации, за да не слагам повече от 2 бройки пред обектива.

Камчийските Пясъци са диви и са мръсни само с „природен боклук“.

На всеки 20-30 метра морето изхвърля нещо, което използвам за преден план в композициите ми.

Минах някъде 7 км от Черния Нос до езерцата, на 2-3 км от устието на Камчия и забелязах, че от север идват дъждовни облаци.

Побързах обратно към Шкорпиловския кей, за да го снимам по таково време и реших че след това ще отида до к.к. Камчия с кола.

Понякога обичам да има винетиране, като в снимката отдолу.

Върнах се към вече познатото дърво и с него имах една дълга фотосесия от поне 20-25 кадъра, като след 20на хванах вълна така, като исках. Много съм доволен от долната снимка, още повече че в нея има много добър баланс между ПП и ЗП, така че се личи че е снимано на 11мм. При много от снимките ми не се личи, че са снимани с ултраширок обектив, но тук останах много доволен))) Вълната е хваната така на 1\3 сек.


The Old Pier

Мостът е разрушен и на входа пише „Забранено за Външни лица, Високо напрежение“, има бодлива тел и нямаше как да се кача на него, освен само преди оградата.

Рибарски лодки тук се паркират директно на плажа.

От Шкорпиловци тръгнах към к.к. Камчия с кола, но рланът ми да мина малката неизмината част на маршрута от Камчия до езерцата се оказа много глупав, тъй като река Камчия не е Вая, не може да се прескочи или да се прмемине с фотораница)))

Като стигнах курорта небето вече беше доста скучно за снимки. От устието тръгнах към нос Палеца и обратно, но вече не снимах.

Още снимки от този ден: Шкорпиловци и Камчийските Пясъци

2 Comments

 1. Posted юни 18, 2010 at 03:37 | Permalink

  Супер разходка :)

  Тази с полу-заровената кофа на преден план радва много.

 2. Posted юни 18, 2010 at 09:35 | Permalink

  Христо,
  аз бях приятно изненадан като видях вкъщи как се получи с вълната в кофата )))
  а ето ти един ексклюзив от вчера :)) http://www.flickr.com/photos/raskoll/4710596153/

Post a Comment

Your email is never published nor shared.