Добровански Гъби

Източна Стара Планина не е най-интересния дял на Стара Планина, но все пак ми е много скъп. Много пъти съм обикалял селата в тази част на България с колело, познавам пътеките, чешмите и т.н. Но пък до преди няколко седмици не знаех за една интересна природна забележителност, която се намира до село Сини Рид – Доброванските Скални Гъби. Открих ги случайно с wikimapia и като имаше интересно време (облачно-дъждовно) тръгнах към селото.

Не бях сигурен къде точно се намират, така че прекарах 2 часа в планината докато ги търсих. Но пък имах една доста интересна разходка под порой, открих страхотно лавандулово поле и като цяло денят мина интересно. В тази част на Балкана селата има на всеки няколо километра, стада овце и кози се срещат прекално често, има много стари чешми и малки езерца.

Гъбите се казват „Добровански“, макар че село Доброван отдавна не съществува… до тях няма табели или маркировка, и, за разлика от прочутите си приятели от Кърджали, тези гъби са почти неизвестни. Аз не знаех колко са и как точно изглеждат, затова като видях трите гъба, високи 2-3 метра бях леко разочарован, но все пак беше интересно. Странното беше че точно между двата гъба имаше 2 изкопани дупки в земята, които можете да видите тук. За минута дори помислех че някой е откраднал два гъба ))) Но като се върнах вкъщи и видях че винаги са били само три, се успокоих ))) Но все пак ми е интересно, за какво са били изкопани тези дупки….

Гъбите са 3, като единия е скрит висок храст, а към другите два има стълби. Интересно място което исках да видя в най-голяма степен точно поради това, че е толково скрито и непознато за повечето хора.
След малко имаше един страхотен залез който прекарах в едно красиво лавандулово поле, но за това ще пиша по-късно, някак си много се различават по стил снимките и реших да не ги слагам в една тема )
А за снимките на гъбите намалих старурацията и вдигнах контраст, много рядко променям тези настройки, но този път реших че така гъбите изглеждат по-драматично )))

5 Comments

 1. Posted юли 1, 2010 at 16:43 | Permalink

  И аз не ги бях чувал тези, а не са ми особено далеч от Ямбол. Може да се занеса Август да ги пробвам нощно как ще седят :)

 2. Irina
  Posted юли 1, 2010 at 21:11 | Permalink

  Не съм чувала за това място, интередно е.

 3. Posted юли 2, 2010 at 19:20 | Permalink

  По-миналата година като минавах с колелото така и не ги намерих тия гъби, хем знаех че са там някъде. Аз нямах много време де, че и бях паднал лошо малко преди това.

 4. Posted юли 2, 2010 at 19:57 | Permalink

  Евгени, трудно се намират наистина. Аз застанах на един хълм, сложих теле обектив и ползвах фотоапарата като бинокл докато не ги намерих )))

 5. Маги
  Posted юли 6, 2010 at 11:14 | Permalink

  За дупките- предполагам, че са изкопани от иманяри. Виждала съм много такива…

Post a Comment

Your email is never published nor shared.