Нос Света Агалина


Нос Св. Агалина се намира на няколко км от Созопол в посока Дюни. Територията се води за защитена, но точно в началото си, към края на плажа на къмпинг Веселие, точно срещу големия камък в морето, е построен нов хотелски коплекс. От там и тръгнах към скалите на нос Св. Агалина, които много ме напомниха за странджанското крайбрежие на Синеморец и Резово.

Има много малки заливчета, но пътеките към тях или липсват изобщо, или са толково стръмни че ме беше страх да са катеря по тях. Дойдох рано, така че имах време да обикалям скалите, а за няколко минути преди залеза се оказах на едно място със страхотна гледка към носа.


Agalina Cape

Дори и не знаех че подобна снимка, с леко черевен „връх“ (в този случай нос), може да се направи на море. До сега съм виждал и правил подобни снимки само в планини. Мястото беше доста екстремно, и в вертикален вариант изглжда още по-опасно, а от това и по-интересно.

От това място е хубаво да се снима по изгрев, но честно казано не бих рискувал да го търся през нощта, дори и със челник. След като се качих на по-високо, не можах да не позирам на преден план, а на заден план се виждат носовете на Резерват Ропотамо.

Облаците станаха по-красиви, така че започнах да снимам и в друга посока, към Созопол и залива „Каваците“. Първо снимах от безопасно място.

Но след това реших че по-надолу мога да намеря по-интересни позиции, снимайки от които предния „крак“ на статива стоеше в милиметри от отвесните скали.


 

От тук тръгнах към най западната точка на носа, тъй като мислех че от най-долната позиция ще успея да направя страхотни снимки, а докато се катерих не забравях да снимах.

Слънцето се появи за 1-2 минути, но докато се катерих го изпуснах.

Слязох директно към морето, но още след първата по-силна вълна филтрите вече не ставаха за нищо. След като се качих нагоре и ги изчистих, слязох по скали надолу, към едно място с гледка към Дюни и новия хотелски комплекс в началото на плажа.

А на път обратно пак снимах гледката към залива, но вече нощна.

  • Дата: 18ти Юни 2010 от 18:46 до 21:17
  • Техника: фотоапарат canon 400d, обектив tokina 11-16 и неутрално градиентни филтри на Hitech (2 или 3 stop soft GND + 3-stop ND), статив
  • Снимано в RAW формат, за по-лесна настройка на баланса на бялото.
  • Обработка: само оправяне на крив хоризонт на няколко снимки с Lens Correction tool и лек dodge за скалите на 2 снимки ( тази със слънцето и преди нея) тъй като бяха близо и доста над линия на хоризонта, така че станаха по-тъмни поради неутрално градиентния филтър.

Още снимки от този ден: Нос Св. Агалина

One Trackback

  1. By Outsighters on февруари 22, 2016 at 00:26

    […] Useful links: An article about the place (use Google Translate to read ) , Amazing photos of the place by Pavel Pronin […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared.