Рисуване с Вятъра


На път обратно от Иракли минавах през село Баня, малко преди „поморийския проход“. Духаше силен вятър, и когато карах край една изоставена къщурка и поле с висока трева, веднага се сетих за една снимка, която много обичам и реших да се опитам и аз да направя нещо подобно – да рисувам с времето (в този случай – с вятъра).

За да имам повече време за снимка, сложих НД филтър на 2 стопа, тъй като е важно да имаш по-бавна скорост, за да се хване движението на тревата, но не и прекалено бавно, тъй като тогава полето става прекалено размазано. За тези снимки избрах скороста от 110 на секунда (мислех че ще тряба значително по-бавна скорост, но духаше много силно, така че и 110 беше достатъчна).

Тук направих наситина прекалено много снимки с еднакви композиции, докато вятърът не нарисува така, като исках.

House of the Setting Sun

Горната снимка е на 1/10, а долната на 1/5 сек. Лично аз предпочитам горната)

Разлика между следващите две снимки е само в експозиция. Първата е на 1/5 сек.

Painting with Wind

А пък тази вече на 1 секунда, и с това не само тревата се превърна в някакво зелено море, но от по-дълга експозиция и в небето се появиха леки цветове на залеза.

Горната се получи прекалено мазана, и едва ли някой, който не е запознат с фотография, ще разбере какво става на снимката )))

Като се върнах вкъщи, мислех че направих интересни снимки, докато не видях снимки на автора, от който се вдъхнових за този стил…. ~ Lost Homested – 6437 ~ by Darwin Wiggett. Тогава разбрах колко далеч бях от това, което исках ))) Затова и забравих за тези снмки, и реших да напиша за тях само сега….

 • Дата: 01ви Юни 2010 от 19:08 до 19:56
 • Техника: фотоапарат canon 400d, обектив tokina 11-16 и tamron 17-50 и неутрално градиентни филтри на Hitech (3 stop soft GND + 3-stop ND), статив
 • Снимано в RAW формат, за по-лесна настройка на баланса на бялото.
 • Обработка: никаква
 • 5 Comments

  1. Posted юли 22, 2010 at 13:55 | Permalink

   Lost Homested всъщност май е колаж с много филтри. Твоите са много по – добри, само трябва леко да се пипнат цветовете.

  2. Posted юли 22, 2010 at 15:00 | Permalink

   bss, сега съм с лаптоп, така че е вероятно, че зелените цветове са леко прецакани)) Като ще имам достъп към моя добър монитор, ще ги видя и може би ше ги кача наново, оправени.

  3. Posted юли 22, 2010 at 16:23 | Permalink

   Твоят човек е снимал на 10 сек. Мисля, че е трябвало да поекспеирментираш с по-дълги скорости от 1/10. Аз бих стинал и до минута само, за да видя каква мазня ще стане…
   Иначе ми се струва също, че маалко контраст в стръковете трева ще позасили ефекта.

  4. Posted юли 22, 2010 at 17:12 | Permalink

   Да, ама той е снимал след залеза, аз пък през деня. На скорости по-бавни от 1/10 се получи мазня ))) Затова и снимах с 1/10…
   Малко промених темата, добавих няколко нови, и вдигнах контраст с една стъпка в raw, така стана по-интересно 😉

  5. Posted юли 26, 2010 at 15:32 | Permalink

   Браво, и на мен отдавна ми се иска да пробвам нещо такова :) summer76.jpg ми е фаворит.

  Post a Comment

  Your email is never published nor shared.