Сезонът на Лавандула

Връщам се към края на юни, към деня, когато търсих Доброванските скални гъби в източна стара планина до село Сини Рид. Карайки от селото в източна посока, забелязах едно страхотно лавандулово поле. Интересното в него беше не само големината, но и самотоното дърво точно в центъра, а това винаги е подарък за фотографи-пейзажисти.

Прекарах десетина минути в полето преди да тръгна да търся гъбите, за които вече съм писал. Но все пак направих няколко дневни снимки. Времето беше доста динамично и облачно, така че беше интересно.

Върнах се към същото място след като открих природния феномен; успях да стигна точно по залез. За малко се появи и слънцето, толково силно, сякаш беше гладно след цял ден прекаран зад облаци. С последните си лъчи накара автофокуса в апарата ми да спре да работи, така че снимах в друга посока.

Този път изобщо не променях баланса на бялото, нагласих го още като снимах и останах доволен от резултата, дори и да има разлика в цвета на лавандулата на различни снимки, но така ги харесвам.


Lavender Twilight

Направих много снимки, но без дървото в кадъра не беше много интересно. Също така този ден стативът беше нагласен на 1.2 метра, за да се хване по-голяма част на полето, все пак от по-ниска позиция гледката беше ограничена. Много рядко снимам от позция по-висока от минималната, дори не се сещам за предишния път, когато снимах от толково високо.

След няколко снимки в посока на залеза забелязах и леко лилавите цветове на облаците над мен, във всички посоки. Вече ми трябваше 90 сек на ф9 за да направя снимка, и след няколко теста на високо ИСО, уцелих добра композиция.


Lavender Season

Този залез, а по-скоро комбинация от мястото и залеза, бяха сред най-добрите от тази година, заедно с този от Обзор. Гледайки тези снимки ми става още по-гадно че счупих стария 400д и го смених с фулфрейм, тъй като съм доволен от тези снимки на 100%.

 • Дата: 25ти Юни 2010
 • Техника: фотоапарат canon 400d, обектив tokina 11-16 и неутрално градиентни филтри на Hitech (2 stop & 3 stop soft GND), 3-stop ND, статив
 • Снимано в RAW формат
 • Обработка: само премахнах шум в небето в последната снимка с despeckle (което дори не е необходимо)
 • 3 Comments

  1. Posted август 3, 2010 at 21:23 | Permalink

   Жесток залез си нацелил! Последната е просто уникална с тези цветове в небето! :)

  2. Posted август 3, 2010 at 23:03 | Permalink

   Мерси 😉 Винаги като неочакваш да снимаш нещо интересно – стават добри снимки. Отидох да разгледам гъбите, а пък уцелих такъв залез ))

  3. Сливен
   Posted август 11, 2010 at 14:40 | Permalink

   Каква е тая красота, какво е това нещо! Просто невероятно…

  Post a Comment

  Your email is never published nor shared.