Намерих го!

Който следи този блог, знае че от 16 месеца исках да намеря северния портал на тунел на незавършената ЖП линия Долно Езерово – Долни Чифлик (Бургас-Варна), още след като открих южния портал през май 2009 (за проекта и тунела можете да видите в тук и в този форум). Истината е че не толково исках да намеря тунела, колкото харесвах самата идея някой ден да тръгна на това приклчение дълбоко в забравената част на еменската стара планина и да го търся. Затова и чаках толково дълго и само два пъти се опитах да го намеря (един път в рождения ми ден, като тръгнах по билото, но бях разочарован, след като разбрах че всеки черен път, който води надолу към реката се намира в ловно стопанство). Този път обаче тръгнах с една цел: да намеря тунела, или поне да намеря мястото, където той трябва да се намира, тъй като никъде в интернет няма 100% информация за това дали той съществува или не! Някои казват че от север не е копано, други – че трябва да има някакъв вход, но стопроцентна информация няма. Така че до някаква степен тези снимки са голям ексклузив (само че този ексклузив е интересен на малко хора:)), тъй като показват не само че тунелът е копан от север, но е изоствен на доста напреднал етап с множество простройки край него.

Аз имах страхотно приключение, дори по-интересно от това, за което мечтах. За него и ще напиша в тази тема.

Но първо трябва да кажа следното: тези снимки нямат никаква художествена стойност и са само информативни (и са снимани на ИСО 1600 и ф4…). :)

И така… Маршрутът започва от село Приселци, на 7 км от Обзор. От селото хванах черен път по който след някъде 60-70 минути стигнах до това място. До тук не успях да забележа никакви следи на ЖП линия, нямаше мостове или други постройки, а може би просто ги подминах поради високите храстове и трева, все пак лято не е най-подходящо време за търсене на стари, изоставени от 50 години постройки в гора. Тук започна една стена, дълга 400-600 метра. Стената минава точно край реката, тъй като на това място ЖП линията трябваше да върви точно до реката.

От Приселци до тук нямах никакви проблеми. Вървях по черен път и това е. На този разклон за малко обърках маршрута и продължих по черния път нагоре, това беше грешния завой, тъй като трябваше да тръгна по коритото на реката за да стигна до тунела. Но в тази грешка имаше един голям плюс, тъй като по този начин открих и един мост, който е построен над по-малката рекичка (след като се завърнах разбрах че забравих да го снимам отгоре).

След моста се опитах да тръгна направо през гората, но така и не успях да намеря правилния път (тук имаше куп завои и черни пътища). Така че се завърнах към разклона за реката и тръгнах по нея. След 500-600 метра случайно забелязах пътека, по която и излязох тук. От тази поляна продължих напред и вече бях сигурен че съм близо до тунела, все пак откривах всякакви обекти в гората на всеки няколко метра.

След като доста се надрасках в бодливи храстове се оказах до следния обект. В същност храстовете са толково високи че пътят и пътеката изобщо не се личат, ходих през гората без да знам накъде отивам, но все пак интуицията подсказваше че съм на правилния път. Сигрен съм че ако минавах през март-април, щях да намеря и други обекти и постройки.

Този обект го познах, тъй като почти същия се намира в метри от южния портал. Зарадвах се ))). И наистина – зад храстове и дървета се скриваше той – северния портрал на „големия тунел“, изоставен преди 50 години, той изглежда като някаква постройка на древна цивилизация.

Доста се различава от южния си брат, но най-интересното за мен беше това, че изходът гледа на изток, а не директно на север, което означава, че тунелът прави завой. И като направих снимка на високо ИСО и дълга експозиция, видях и завоя.

За разлика от южния, в този няма жаби, бокулук и 5см вода. Тунелът е чист и ако не бях сам, щях да отида по-дълбоко с челника. Нямам никаква представа колко е дълъг. Малкия вход изглежда по-различно от южния, сякаш някой го е направил години по-късно след като тунелът беше зазидан.

Край тунела има и други интересни обекти, но след 50 години са едва забележими.

А стена над реката е много висока. Така че ако се върви по нея няма как да изпуснете мястото, където се намира тунелът.

Наистина изглежда че от тази страна се построили повече, отколкото от юг. Имаше и някаква къщичка.

До южния вход има и зазидан вход към малкия тунел, който върви успотредно с големия, но тук не го открих. Може би от тук не са го копали, или се намира някъде встрани и не го забелязах.

Стана ми тъжно че толково години хора са го строили и сега остава забравен и изоставен дълбоко в гора (най-близкото село е на 7 1/2 км път). Интересно как щеше да изглежда мястото, ако бяха завършили проекта…
На път обратно сетих се че през тази река също трябва да има мост и наистина видях нещо, което прилича на мост малко след този обект.

Важно е да се отбележи и това, че сега от ДЛС Несебър са сложили нови бариери почти на всеки черен път в еменския дял от село Плазовец от прохода. Има бариера със знак „влизането забранено“ и по маршрута Ком-Емине (преди имаше само бариерата, но сега са сложили и табелата)! Така че преди да тръгна по маршрута, спрях до ловната къща (точно на прохода) и питах хора от охраната дали мога да мина през бариерата по маршрута или не, и получих отговор че е „нежелателно, но може“.

И двата входа един до друг:
Север:

Юг:

И едно късо клипче за тунела:

28 Comments

 1. lilia
  Posted септември 12, 2010 at 17:44 | Permalink

  Зная че се забих яко като карфица в мармалад.Скъсахте ме с това кафе на зелени зърна високопланинското.Ще се откажа напълно от това май. Накъдето и да сеобърна все в неприятности се забърквам.То не бяха тояги, големи камъни , тунели , мини , абе катърска ми работа

 2. Posted септември 12, 2010 at 17:47 | Permalink

  нищо не разбрах %)

 3. Posted септември 12, 2010 at 20:05 | Permalink

  Страхотен фоторепортаж. Страхотен! Надявам се, ако ходим на 18-ти, да достигнем до тунел 2. Дано! :)

 4. Posted септември 12, 2010 at 20:09 | Permalink

  Доста добре изглежда за 50 годишна постройка, жалко че всичко е изоставено на толкова късен етап – според мен е щяло е да се получи доста добре ако беше завършено.

 5. Posted септември 12, 2010 at 20:56 | Permalink

  Владо, ще чакам вашия репортаж!!! Може би съм изпуснал нещо интересно по пътя ) някой мост или още нещо.

  Асеновград, със сигурност доста по-интересно щеше да е за развитие на региона, ако имаше ЖП линия със спирки до Обзор, Кошарица и т.н.

 6. Posted септември 12, 2010 at 21:54 | Permalink

  Браво ! Много се радвам, че си го открил…Изглежда наистина е било вълнуващо преживяване :)

 7. Posted септември 13, 2010 at 16:09 | Permalink

  Само да отбележа, че не се е строяло активно само от северната страна на Стара планина, а по цялото трасе. Ако ви е интересна темата, моля, посетете фотоалбума ми на адрес: http://vkolev.snimka.bg/travel/dolno-ezerovo-dolen-chiflik.399040, където е проследено почти цялото трасе на проекта. :)

 8. Posted септември 13, 2010 at 17:33 | Permalink

  Антония )) мерси, супер беше 😉

  Владо, да има доста постройки и изглежда че им остана само да сложат релсите и това е. най-интересната постройка, освен тунела е големия мост до село Александрово.

 9. Posted септември 16, 2010 at 11:05 | Permalink

  Трасето е било готово за поставяне на позата до малко преди село Черно море. Нагоре е било готово на различен етап, по мои оценки между 60 и 80%, като явно се е строяло от различни бригади от северната и южната страна на Стара планина, защото от север готовността на трасето започва в посока от тунела към Долен чифлик. Искам да отбележа обаче, че няма построена нито една сграда, за разлика от други изоставени жп проекти, където сградите са били изградени на 100% (Враца-Оряхово, Червен бряг-Гиген).

 10. Иван
  Posted септември 20, 2010 at 14:08 | Permalink

  Координати можеш ли да пуснеш?

 11. Posted септември 20, 2010 at 14:10 | Permalink

  В Wikimapia лесно може да се проследи цялото трасе. И то не само като следа, но и по поставените „места“ по него, повечето от които са мое дело, в следствие няколкото ми ходения там.

 12. Posted септември 20, 2010 at 14:12 | Permalink

  За Враца-Оряхово и Червен бряг-Гиген е същото положението. Навсякъде има поставени „места“, например на мостове, водостоци, сгради, насипи, изкопи и винаги придружени със снимки.

 13. Posted октомври 21, 2010 at 21:59 | Permalink

  Впечатлен съм от фоторепортажа!
  Тук можете да намерите нанесен на карта тунела от военните карти:
  http://htftp.domainbg.com/koleda/Karti%20ozi/BGkarti%20TIF/K-35/

  K-35-044-3

 14. Svilen
  Posted февруари 9, 2011 at 21:48 | Permalink

  Чудно. Нямах идея за това, но вече искам да видя двата входа на тунела. Ще намеря време да потърся някои от обектите.

 15. Qna
  Posted юли 8, 2011 at 14:08 | Permalink

  Снощи случайно попаднах на поста – и днес един някой ми каза, че е изоставен тунела защото стигнали до много твърда скала. Но това е било отдавна – сигурно вече може да се прекопае тази скала 2011г е.

 16. Angel
  Posted април 13, 2012 at 14:51 | Permalink

  Интересен е този Обект А

 17. Angel
  Posted април 13, 2012 at 14:57 | Permalink

  Аз съм от с.Черно море и мога да ви кажа че е имало релси до към седемдестте години стигащи почти до с.Лъка и оставено място за гара с,Черно море.Но после заселниците в селото са си ги демонтирали и сега могат още да се видят асми за грозде от релси.Доста интересно.Иначе дигата където са блили релсите си стой все още

 18. Angel
  Posted април 13, 2012 at 14:59 | Permalink

  Даже имам карта на която са показани релсите и някъде малко след селото релсите свършват

 19. Posted октомври 2, 2012 at 11:38 | Permalink

  Само ми се ще да отбележим, че няма как Приселци да е на 6-7 км.от Обзор, искал си друго село да напишеш.

 20. Posted октомври 2, 2012 at 12:21 | Permalink

  Дамян, заповядай:
  http://www.wikimapia.org/#lat=42.8235911&lon=27.7974053&z=13&l=11&m=b

 21. Асен
  Posted февруари 19, 2013 at 23:41 | Permalink

  Много добре е написано и онагледено. Едно допълнение :До около 70-те години на съоръжението над пътя Б-с – С-я стоеше връхната конструкция. Заради преминаването на извън-галаритен товар беше съборена. Доколкото си спомням от История на железниците /завършил съм ЖП строителство/ линията Б-с – В-н е била от отбранително значение. Лошото при нас е , че даже и да беше построена сега щяха да я унищожат както другите вместо да има чиста околна среда. Най добри пожелания: Асен

 22. Тодор Тодоров
  Posted юли 25, 2013 at 18:16 | Permalink

  Мочета, някой има ли представа колко е прокопаната част от този тунел ?

 23. Martin
  Posted октомври 15, 2013 at 08:54 | Permalink

  От дядо ми знам, че в даден момент (преди промените) тунела се е използвал от военните, като склад за муниции, ракети, снаряди и т.н. и е бил охраняван.

 24. georgi kostov
  Posted октомври 16, 2013 at 13:49 | Permalink

  аз зная че трасето е построено като секретен военен път,трудно видим от въздуха , с цел пренасяне и превозване на военна техника и войска по време на война-това трасе е причина да бъде отказано на Турция ,още преди 1989 г да построи магистрала,свързваща Констанца с Истанбул

 25. FIYS
  Posted декември 3, 2014 at 00:37 | Permalink

  Тунела са го копали от двете страни едновременно.
  Обаче са се разминали, като експеримент може една група да влезе от едната страна и друга от другата по едно и съще време и като стигнете краищата когато дигате шум другата група ще ви чува :)

 26. lyudmil
  Posted декември 8, 2014 at 19:44 | Permalink

  Добре сега не ти ли е любопитно какво е имало в тунела?
  Влезе ли да го разгледаш до края?
  Ако не си влизал мислиш ли да влизаш?

 27. MDC
  Posted декември 11, 2014 at 00:34 | Permalink

  Cкоро ходих там (7.12.14) ,
  обаче нашият маршрут е по реката (запад-изток), беше много силна, всичко беше кално и не можахме да влезем, защото стана късно, но другия път ще влезем.
  Павел, ако ми казваш , че лятото не е за посещение (виждам сухата река на снимката ти) , пробвай зимата 😀

 28. Теодора Несторова
  Posted ноември 23, 2015 at 14:16 | Permalink

  Здравейте, вчера открих това красиво ‘секретно съоръжение“, изключително красива и мащабна постройка за 50-те години. За жалост много малко хора са чували за Черноморска железница, а повечето мислят тунела за измислен. Прочетох доста по темата и по проекта, и честно казано не знам на кой да вярвам вече! Теории, колкото искаш. Колкото и да ми се иска да повярвам, че проекта е спрян, поради геоложки причини, просто звучи нелепо. Изчетох целия доклад на секретен обект А, и там ясно се обяснява всеки етап на проучване на специалистите в най-малки детайли, така че просто няма как да е спрян поради причината ‘удариха на скала“ и се отказаха! Най-лошото не е това, че тунела е готов за ползване, а просто се извисява между шубрака забравен от бога, а това, че още с даването на името му, започват въпросите. За жалост едва ли някога ще се разбере истинската причина за строежа и за спирането му! Свалям шапка на проектантите и изпълнителите му, прекрасен е, и за толкова години на вятър, слънце, дъжд, сняг и лед, тунелът изглежда невероятно! Ако някой има повече информация по въпроса, нека пише, че от както го видях не мога да спра да мисля за него! :)

Post a Comment

Your email is never published nor shared.