Старата Църква


Доколкото разбрах от един 50-годишен овчар от село Порой (общ.Несебър), преди 35-40 години селото се намираше там, където сега има едноименен язовир. Преместиха селото малко по-нагоре… а старата църква беше изоставена. Вода никога не стига до църквата, но все пак с години постройката доста се разруши.

Един ден дойдох да я снимам не по залез, а през нощта. Църквата се намира на много удобно място спрямо полярната звезда, така че исках да я снимам на 60-80 минути експозиция със звездата точно в десня ъгл. Но първо направих куп тест кадри на високо ИСО, различни композиции и т.н. До пълнолуние оставаха само 3 дена, така че луната светеше много силно.

След като избрах най-добрата позиция и пуснах апарата да снима забелязах ниски облаци и мъгла, които с голяма скорост се приближаваха към мен откъм морето. И така след само 5 минути луната се скри, а след малко и звездите. Все пак реших да изчакам още 20 минути за снимката. Разбира се че това, което исках не се получи поради облаците. Целия август небето беше ясно без единия облак… какво чаках… не знам.

Завърнах се към църквата на следващия ден, след като времето се промени драстично.

Дъждовно време беше много подходящо за таково място.

Още като снимах реших да вдигна контраст, мисля че така мястото изглежда  по-драматично.

Lost and Forgotten

Виждал съм църквата от язовир Жребчево само на снимки, но ми струва се че двете са от един период и имат доста общо, и не само това че се намират до язовири.

One Comment

  1. Posted октомври 1, 2010 at 18:16 | Permalink

    Хм, интересно, изскачат все повече такива църкви. За сега обаче тази до Жребчево, като че ли ми харесва най-много.
    Тази ми се струва, че рано на пролет или със сняг около нея ще изглежда доста добре :)

Post a Comment

Your email is never published nor shared.