Овчарченски Водопад „Горица“

Мислех че знам за повечето интересни водопади близо (до 100км) от София, но разглеждайки викимапия, случайно намерих един интересен водопад в Рила планина, до село Овчарци. От края на селото до водопада (а по-точно до панорамната площадка с гледка към него) има само 10-15 минути път, така че той се нарежда сред най-леснодостъпните водопади, които съм виждал.

Пътеката, която води до водопада се казва „Екопътека Горица“ и като е задължително за всяка екопътека, и тук има дървен мост през река.

Като и пейка с гледка към 39-метровия водопад.

За снимане на този водопад е необходимо облачно време, така че избрах добро време да го снимам. Добро, но не идеално. От време на време започваше да вали, така че опитите за катеренето по стръмни скали нагоре-надолу бяха доста опасни.

Като винаги, бях сам, но този ден за малко исках да има някой наоколо да ме снима в позициите и местата в които снимах %) Долната снимка беше най-опасната.

По сухо време нямаше да е проблем. Има няколко пътеки, които водят надолу, към реката и втория (малкия) водопад. Но преди да се опитам да мина по тях трябваше да се кача нагоре.

За съжаление гората все още не е достатъчно шарена. След някъде 2 седмици тук трябва да е много красиво.

Все пак успях да стигна и до малкия водопад. Но точно по това време заваля, така че се скрих в гората край река „Горица“, която беше идеална за снимане по това време.

Нагоре е ранна есен, но надолу сякаш е пролет.

Малкия водопад се оказа толково силен, че и на бързи скорости прегаряше.

Тъй като снимането на реката беше голямо удоволствие направих още няколко снимки преди да тръгна.

Като бях на паркинга реших да видя дали има нячин да снимам водопада и от западни скали. Сигурен съм че таково място има, но аз не го намерих. От паркинга хванах някаква пътека, по която след половин час се оказах доста дълбоко в рилската гора. В крайна сметка излязох към реката, но вече далче след водопада. Не знам защо пътеката ме изведе тук. Може би мечките идват тук за да пият и да ловят риба %)

На път обратно все пак намерих място с гледка и разбрах колко високо се качих. Пейката с гледка към водопада едва се виждаше.
Макар че не успях да снимам водопада отдруга страна, все пак съм доволен че го видях/снимах. Ще трябва да го посетя и някой друг ден, когато няма да вали ))

Още снимки от Овчарченския Водопад и Екопътека Горица : 35 бр.

Ако харесахте тези снимки, може би ще ви бъде интересно да разгледате и:

Водопад „Момин Скок“ (с. Емен) и „Кая Бунар“ (с.Хотница)

Етрополски Водопад „Варовитец“

Антонски Водопад

8 Comments

 1. Posted октомври 8, 2010 at 19:28 | Permalink

  Невероятна красота! Благодаря!:)

 2. Posted октомври 8, 2010 at 23:40 | Permalink

  Страшни снимки! Изглежда много готино местенце. Ако следващият път ти се прииска да има някой да те снима, в графата ми на местоживеене вече пише София :)

 3. Анонимен
  Posted октомври 9, 2010 at 01:33 | Permalink

  Приятно местенце!

 4. Posted октомври 9, 2010 at 12:20 | Permalink

  Друг любим водопад :) Пробвал съм и аз да изляза на скалите, които гледат централно към него от горе и един път намерих приятна площадка. Над 39-метровия има един по-малък, който пада странично от юг. Над него реката влиза като в ждрело, по което знам, че са ходили алпинисти, но е имало и смъртни случаи.
  Виждал съм и снимка правена от още по-високо, и водопадите стават около десетина, някои от които доста големи.

 5. Posted октомври 10, 2010 at 21:10 | Permalink

  presly & Анонимен

  мерси ))

  Tihomir E. Mladenov,

  Задължително :))) Сега имаш да снимаш много интересни места на Витоша, гледам че вече си бил на Боянския Водопад :)

  Христо,

  Наистина реката изглежда интересна. Във википедия има снимка на няколко водопада на реката (от някакъв връх), не знам дали до дях има достъп. Видях една пътека, която продължава още по-нагоре, може би тя води до някой от тях. Като цяло мястото заслужава още посещения :)

 6. Eji
  Posted юли 25, 2011 at 17:59 | Permalink

  Приказно!!!!

 7. evi
  Posted май 3, 2012 at 22:02 | Permalink

  hodila sam hubavo e

 8. Мария
  Posted септември 17, 2013 at 19:58 | Permalink

  Красота! Това лято бях на този водопад.

Post a Comment

Your email is never published nor shared.