Село Заселе

Едно от най-любимите ми места в България е Искърското Дефиле, а едно от най-интересните места по дефилето е Вазова Екопътека и близките към нея села Бов, Гара Бов, Залезе, Заноге и т.н. Точно по тая екопътека направих някои от най-любимите ми първи есенни снимки през 2008г. и след това още неведнъж се завръщах тук за интересни разходки.
Карайки по пролома, където и да гледах – почти навсякъде съм бил. Махалите над Реброво и Луково, върхове край Владо Тричков и Своге, връх Издремец… всички са ми много добро познати.
За разлика от всичките предишни ми посещения на на дефилето, този път бях не с влак, а с кола. И след куп опасни завои бях в село Заселе, където планирах да снимам залез с гледка към Искърския Пролом и село Гара Бов.

Но преди това имах още 3-4 часа да обикалям из селата и върховете. В село Зимевица има сгради, приличащи на изоставен Колхоз, а пък старите къщи в Заноге са от най-интересните, които съм виждал. Край селото има и следи на Римския Път. Но всичко това не беше много интересно за снимане, докато не срещнах стадо кози :)))

Козите

Щом има села, има и овчари със стада всякакви животни, и докато овце са винаги охранявани от кучета, никой не ми пречеше да снимам козите….
Осен едната коза, която искаше да снимам само нея, и не ми даваше да се доближа до другите.

Мисля че беше главната в стадото.

След като похарчих 30-40 кадъра снимайки само нея, (а пък се стих да вдигна ISO до 1600 само след 10-15…) тя се ядоса и започна да издава звуци, които сигурно трябваше да ме изплашат.

След като тя разбра че това не помага, направи една физиономия, от която вече ми стана некомформтно )))

Дргугите се скриха зад храстове и не искаха да ги снимам.

И само главната продължаваше да позира. Но по-скоро просто пазеше своите колеги по работа.

Залез

Като и планирах, по залез бях на скалния венец Камика, в севрената му част, от където има красива гледка към Искърското Дефиле и села Бов и Гара Бов на юг, и водопад Скакля, планина Понор и село Заселе на запад.

Най-добрата светлина пък имаше само в една посока, в която и снимах, търсейки добри композиции по високите скали.

На снимките мащабът се губи, но мисля че тези скали са високи поне 30-40 метра, ако не повече. Все пак водопад Бовска Скакля (в който почти нямаше вода) се намира наблизо, където скалите са по-вискои, и е 80 метра.

За малко връх Издремец стана леко червен, а след минута слънцето се скри.

Balkan Evening

Нощ

Тъй като оставах за нощувка (за да снимам изгрев от другата част на скалния венец), не бързах и останах на скалите за да направя и няколко нощни снимки.

Работата (на мини?) до гара Бов продължава и късно вечер.

А селото се готви към нощта.

След някъде един час стана изненадващо ясно и трябваше да снимам звездното небе. Никак не очаквах това, все пак прогнозата беше за облачно, дори дъждовно време. През нощта трудно беше да намеря добър преден план, и така и не го намерих. Вдигнах ISO чак до 4000 и снимах на ф4 и 30сек.

Не обичам да снимам небето на експозиции от една до 7-8 минути, тъй като тогава звездите нито са дълги линии (като на +10 минути), нито са точки като трябва. Долната снимка е пример на това (3 мин).

През нощта няколко пъти започваше леко да вали и не знаех дали ще успея да снимам нещо сутринта. Но поне изпробвах новия спален чувал.

Сутрин

Имах няколко варианта от къде да снимам по изгрев, всичко зависеше от времето. И тъй като беше дъждовно и никаква надежда да направя интересни снимки, спрях на най-лесното място – на пътя Залезе – Церово, от където има страхотна гледка към дефилето и Гара Бов. Тъй като облаците не бяха кой-знае какви интересни, сложих ND филтър за по-дълга експозиция, и на 11 минути те станаха по-приятни и успях да хвана съвсем леките цветове на изгрева.

Очаквах че ще има ниска мъгла по реката, но това не се случи. Може би някой друг ден ще имам повече късмет (а няколко дена след това на Широка Поляна имах още по-малко късмет, тъй като се върнах с нула снимки). След малко заваля и аз реших да се прибирам.

Още снимки от Искърското Дефиле, село Заселе, скален венец Камика : 30 бр.

Ако харесахте тези снимки, може би ще ви бъде интересно да разгледате и:

Искърско Дефиле. село Оплетня и връх Бегличка Могила

Врачански Балкан. Зимно до Леденика

Искърско Дефиле. Зимно до х.Пършевица

3 Comments

  1. Posted октомври 14, 2010 at 23:19 | Permalink

    Прелестно! Мерси за хубавите снимки, радваш много :)

  2. Posted октомври 16, 2010 at 13:17 | Permalink

    Звездните снимки направо си ги запазих… невероятно! :)

  3. Posted май 7, 2016 at 14:02 | Permalink

    Снимките са страхотни, поздравления! Един организационен въпрос – къде нощувате – на хотел/хижа или в селото/при приятели или на палатка? Интересно ми е логистично как се провеждат такива фотосесии :)

Post a Comment

Your email is never published nor shared.