Фотински Водопади

Завръщам се към ранна есен, начало на октомври, когато гората още не беше много шарена и когато посетих Фотинските Водопади в Западни Родопи край село Фотиново.

Планът ми беше да снимам залез/изгрев на някой от Родопските язовири (Беглик, Поляна, Чарк, Батак), но щом бях в района в последния момент реших да отскоча и до водопадите (които са братя близнаци на двата Овчарченски водопада).

До тях се стига за един час ходене по черен път от село Фотиново край едноимената река. И по реката имаше куп красиви водоскоци, но тъй като нямах много време, не спирах никъде по пътя.

Оказа се че има лесен достъп и до двата скока.

Много исках да ги снимам и от другата страна, тоест да прескоча реката, но камъните отсреща бяха мокри и знам по опит че това не беше добра идея. Със сигурност щях да падна. Но все пак успях да наглася статива за интересни композиции.

Макар че има достъп и до двата скока, водопадите изглеждат най-красиво от скалата отгоре. На снимката едва се личи, но над големия скок (16м) има и още един водопад, не знам дали и до него има пътека, но аз не я открих. Ако искате да видите наистина красива снимка от това място, вижте последната снимка в тази тема и е дело на А. Иванов (снимка е от изложбата до НДК). Тя е направена в най-подходящото време на година.

Продължих към Широка Поляна където и реших да остана за планираните снимки. Нивото на язовира беше ниско и на преден план имаше куп интересни обекти. Но пък времето не беше подходящо нито по залез, нито по изгрев. Заваля още през нощта и така и не спря. Нямаше изпарения, нито поне дъжовни облаци. Не обичам да пътувам далече, и това беше добра причина да не го правя често. Като винаги, пътуваш много – връщаш се с малко. А пък на Витоша мога да намеря страхотни места само на 10-15 минути от София :))))

Всички снимки на Фотинските водопади: 12 бр.

Ако харесахте тези снимки, може би ще ви бъде интересно да разгледате и другите ми сникми от Родопи:

Язовир Голям Беглик

Буйновска Река и село Ягодина

Каньона на Водопадите

One Comment

  1. Posted октомври 28, 2010 at 18:34 | Permalink

    Разминах се тази есен с това кътче по независещи от мен причини :( Снимките са станали чудесни, браво 😉

Post a Comment

Your email is never published nor shared.