Сувчарско Пръскало и Беклемето

Следваща спирка по предбалканския път (След Антонския Водопад) беше Христо Даново и водопад Сувчарското Пръскало (54м), който се намира на около 1 час (пеша) от селото.

Маршрутът до водопада върви по изоставен асфалтов път, който започва в източната част на селото. Докато вървях по пътя ми стано много по-интересно да науча повече за този изоставен път, отколкото да видя пръскалото.

Обичам такива изоставени места, а този път е асфалтов, дълъг 9 км и изграждането му никак не е било лесно. Но така и не научих за какво точно е направен… Сега той не се поддържа и след 1-2 км свалчища го правят проходим само пеша.

Ако вървях по пътя без да знам за водопада, нямаше да го открия случайно. Няма табели, а пътеката за водопада започва след един мост и е едва забележима.

В сравнение с пролетните снимки, които съм виждал, през октомври водопадаът е на минимум. Също така времето (макар че прогноза беше за дъждовно време) не беше подходящо за снимки. След като прекарах поне 30на минути до водопада и уцелих няколко момента, когато слънцето се скри зад обалци, реших че по-добре ще е да се върна тук пак и да го снимам от по-интересни места(композиции) през пролет-лято и с повече вода.

От селото продължих нагоре, към Беклемето, но вече с кола. Билото беше скрито под облаци и паметика го видях само като стигнах точно до него. Плюс към това нагоре беше доста студено.

Планът ми да снимам по залез до Козя Стена трябваше да се промени и просто тръгнах надолу по прохода. Разбира се че интересни композиции липсваха.

Но пък залезът беше страхотен.

Всички снимки от този ден: 22 бр.

Ако харесахте тези снимки, може би ще ви бъде интересно да разгледате и:

Водопад „Момин Скок“ (с. Емен) и „Кая Бунар“ (с.Хотница)

Етрополски Водопад „Варовитец“

Овчарченски Водопад „Горица“

Снимки и информация за Българските Водопади:

http://photo.raskoll.com/blog/water/logo.jpg

One Comment

  1. atanas
    Posted април 27, 2014 at 22:36 | Permalink

    putq e na staroto gorsko stopanstvo i e izostvanen zaradi mnogoto nabezi az sum jitel na seloto kogato e nujen se pochistva no narochno sega ne se poddurja zashtoto mnogo hora kradqt durva a tozi put stiga do vurha na beklemeto

Post a Comment

Your email is never published nor shared.