Чудото на Кладница

Карайки велосипед по маршрута с.Кладница – с.Чуйпетлово – с.Боснек – с.Кладница почти не спирах за снимки, но още в начало на велоприключението ми спрях по пътя над село Кладница където чух странни звуци, идващи от гората наблизо. Не можах да разбера какво е… в началото дори помислих че е някакъв хъркащ кон, мечка или някакво друго животно… Но след като се приблизих към мястото, оказа се че звукът идва от един мини – гейзер, който в викимапия се води като „пръскалото“.

И е точно това – „пръскало“. Водата пръска от земята и стига до 2 метра височина. Но от време на време спира и щом няма вода, прави най-странните звуци.

Тази забележителност се намира малко след лагер „Танчовица“, до поляна по черния път за с.Чуйпетлово.

Но най-интересното тук не е самото пръскало, а замръзналото дърво, което се намира точно до него.

Есен е, гората е шарена, температура е някъде +15 градуса, но дървото е ледено и висулките се намират дори на някъде 2 метра височина.

Леденото дърво изглежда още по-интересно край шарените си приятели.

Вече съм минавал по този марушрт няколко пъти през лято и пролет, но не съм чувал пръскалото и ми е много интересно как изглежда през пролет и дали в него има повече вода.

Да снимаш в подобни условия не е лесно, все пак водата пръска във всички посоки и след няколко минути не само аз бях мокр, но и  фотоапартът ми.

До сега не съм виждал подобно нещо. Само край Хайдушките водопади имаше едно подобно пръскало, но то беше изкуствено, а това изглежда натурално. Но може би е просто дупка в някаква тръба (все пак наблизо има хижи и други постройки)… но дори да е така, все пак изглежда интересно по това време на година – с леденото дърво до него.

Ако харесахте тези снимки, може би ще ви бъде интересно да разгледате и:

Витоша. от Кладница до Бистрица

Горите на Витоша в Мъгла

Янчовска и Старата Река

5 Comments

 1. Христо
  Posted ноември 5, 2010 at 12:47 | Permalink

  Страхотна находка, завиждам :)

 2. BateBorko
  Posted ноември 24, 2010 at 11:42 | Permalink

  Чудесно! Поздравления!

 3. Posted декември 7, 2010 at 01:03 | Permalink

  Това си е наистина като малко чудо, неща, които не се виждат всеки ден!
  Снимките са направо прекрасни и неповторими!
  А видеото ми хареса много.

 4. Живко
  Posted февруари 12, 2011 at 20:04 | Permalink

  Ходих там. Това чудо на природата всъщност е антропогена авария. От там минава тръбопровод (личи си къде са избутвани камъните за изкопа. Геоложки това чудо не може да се случи. Нито почвите, нито скалите не са подходящи за такова нещо.

 5. Живко
  Posted февруари 12, 2011 at 20:06 | Permalink

  Опсс… това не значи, че не е красиво. Още повече снимките направени там. Днес всичко беше в лед с височина 1 метър, че и от горе. Освен малкото разочарование за произхода на явлението, не смятам разходката за загуби време.

Post a Comment

Your email is never published nor shared.