Елените


19mm, f16, 30 sec, ISO 100, GND Hitech filters, WB: 6500 K

К.к. Елените е първят черноморски курорт в южната половина на България (на юг от нос Емине). Старият курорт, който по соц. време със сигурност беше много приятен (все пак се намира на уникално място между морето и планината), сега изглежда като и всеки друг морски град/село в България, където има условия за летен отдих – бетон и бариери. За да мина по планираният маршрут Елените – нос Емине по брега, трябваше да спра в края на Свети Влас, където между два хотелски комплекса има празен парцел, през който има достъп до морето. Ако ще започнат строителство и тук, достъп до плажовете на Елените ще имат само хора, почиващи в хотелите.

17mm, f16, 4 sec, ISO 50, GND Hitech filters, WB: 6500K

След последното ми посещение на Елените преди години (с велосипед, към Емона) има няколко промени…

Една от новите „забележителности“ в курорта са новите частни къщи, построени по пътя, който води до черния път за Емона, който, в стила на „БГ курорт 21-ви век“ е блокиран с бариера. Преди години много пъти минавах по този път за Емине с велосипед, сега сигурно щяха да ме спрат. А другата забележителност, е асфалотвия път (на дясно на разклона), който е затворен поради свалчище (най-вероятно поради нарушения в сторителтсво на хотела точно под пътя)…
Доста интересно беше да видя и ново строителство след най-последния хотел в Елените, който се намира точно на брега (снимка). Там от строителите разбрах, че правят път (в метър от морето), който ще свързва Елените с поредния хотел. Нямам представа къде ще се намира, но май ще копаят планината… (Снимки: Строителство 1, Строителство 2,).

17mm, f16, 4 sec, ISO 50, GND Hitech filters, WB: 6500K

Аз, обаче, тръгнах пеша от края на Влас (или началото на Елените) в посока на Емине по брега. Тъй като тръгнах късно през деня, успях да мина само около половин път, но и това беше достатъчно за интересно приключение, все пак най-много исках да видя изоставените къщи (снимка 1, снимка 2, снимка3, снимка 4) на брега на морето (на няколко км от Елените), а снимите, които виждате, са направени на път обратно, вече по време на залез.

17mm, f16, 6 sec, ISO 100, GND Hitech filters, WB: Custom (Expodisc)

Няколко дена преди тази разходка, вече стигнах до нос Емине от Иракли по брега. Нос Емине е едно място, което 100% заслужава внимание. Страхотно място, което е още по-интересно, ако до него се стига по брега от Иракли. След поредния завой се вижда нос и фарът отгоре, а пък в мъгла приличаше сякаш бях на края на света… Но за снимки не ставаше )

the Holy Pier. 17mm, f16, 30 sec, ISO 100, GND Hitech filters, WB: 6500 K

След интересната разходка и посещение на изоставените къщи, по залез снимах най-много на кея на Елените, който е по-фотогеничен от повечето други, които съм виждал. Дървен е, с голям кръст в края и няколко лампи. Сигурно изглежда добре през лято.

19mm, f16, 10 sec, ISO 100, GND Hitech filters, WB: 6500 K

Понякога правя тест снимки, които, след като се връщам вкъщи, харесвам повече от другите. Долната с гумите е една от тях ( все пак е на ф4 и със слънце в кадъра).

17mm, f4, 0.3 sec, ISO 100, GND Hitech filters, WB: 6500 K

Не мислех че ще снимам хотели, но тези изглеждаха добре, а и нямах други обекти наоколо. Залезът беше неочаквано красив и ярък. Дори не мислех да снимам в посока на слънцето (освен горния опит).

Elenite Resort. 17mm, f13, 20 sec, ISO 100, GND Hitech filters, WB: 6500 K

По време на разходката гледах, как валя над Несебър, след това над Слънчев Бряг и Влас, а пък точно като бях на кея, заваля, и то силно, точно над мен.

17mm, f13, 10 sec, ISO 100, GND Hitech filters, WB: 6500 K

Бързо се скрих под кея и чистих филтрите. А щом спря да вали и излязох на открито, имах време само за една снимка с червените облаци, за други беше късно… и повторих композицията с кея.

17mm, f4, 2 sec, ISO 100, GND Hitech filters, WB: 6500 K

След залеза мястото вече не изгледаше толкова красиво, колкото преди десетина минути.

17mm (cropped), f11, 15 sec, ISO 100, GND Hitech filters, WB: 6500 K

17mm, f16, 15 sec, ISO 100, GND Hitech filters, WB: 6500 K

17mm, f13, 15 sec, ISO 100, GND Hitech filters, WB: 6500 K

Ако харесахте тези снимки, може би ще ви бъде интересно да разгледате и тези:

Иракли

Най-красивият Залез

Най-тихото място

5 Comments

 1. Posted декември 6, 2010 at 22:48 | Permalink

  Ти просто не си човек! Вярно, че пейзажната фотография не ми е стихията, но колкото и да се пъна, не мога да докарам тази обработка и това кадриране! Не мисля, че имам по- любимо място от това по отношение на този тип фотография!

 2. Posted декември 6, 2010 at 23:40 | Permalink

  Lulu,

  здравей и мерси )))
  само една забележка относно обработката, а по-точно липса на такава. ето скриншот на raw файлове („негативи“, като обичам да им викам), тоест файлове така, като ги снима фотоапарат, и можеш да видиш как изглеждат оригиналите и да видиш че качените тук почти нямат обработка, освен дребни корекции (в този случай трябваше да изтрия капки на някои снимки) 😉
  Макар че в доста случаи снимки заслужават повече обработка, аз не се занимавам с това )
  Нито искам да „пипам“ снимките, нито знам много в фотошоп за да го правя )))


  (натисни за голям размер)

 3. Posted декември 7, 2010 at 08:59 | Permalink

  Роу файл знам какво е:) Какъв обектив ползваш? Цветовете са просто уникални. Трудно докаравам такива, дори и като си поиграя в роу конвертора (ползвам camera raw на фотошоп)

 4. Posted декември 7, 2010 at 09:29 | Permalink

  като разгледах снимките ти, разбрах че знаеш каво е raw)) много харесах вкусните ти снимки.
  raw конвертирам с програмата на канон Digital Photo Professional
  а техниката ми (от юни 2010) е canon 5dmkII+canon 17-40, които намерих за горе-долу приемлива цена…до това съм снимал с 400d и токина 11-16 (който счупих) и да ти кажа не виждам почти ниакава разлика в снимките между 400д и 5dmkII. сигурно съм сляп ) Разбира се че градиентни филтри са задължителни.
  снимам в Landscape Mode с контраст+1 и сатурация +2, и тези настройки не ги пипам. Нагласям само highlights, distortion и peripheral illumination

 5. Posted декември 7, 2010 at 20:44 | Permalink

  Павеле, благодаря ти много за подробното обяснение! Фулфрейм едва ли ще взема, но за филтри със сигурност ще помисля в скоро време:)

Post a Comment

Your email is never published nor shared.