Есенно Море


November Sea. 17mm, f4, 0.7sec, ISO 400, GND Hitech filters, WB: Auto

Обичам да рисувам с вълни, но го правя много рядко, като най-интересното вълно-рисувание стана през юни тази година на Иркали и Шкорпиловци. През деня, при бурно море, е горе-долу лесно да хванеш вълните така, като ти трябва, необходими са градиенни и обикновени nd филтри и 1-2 сек. експозиция (горе-долу).  Но пък по/след залез става по-трудно, тъй като за снимка трябва по-дълга експозиция, а на 5-6 и повече секунди (и грешно място) морето на снимка се превръща в нещо не много красиво, като, например, на долната снимка, където имах цели 15 секунди при f16 и ISO100. Разбира се че има и много ситуации, където и на 30 сек и повече морето изглежда добре, но не и този ден и не на плажа на Поморие. Слънцето се скри, аз снимах в обратната на залеза посока с неутрално градиени филтри и трябваше или да вдигна ISO до 400-800 или пък да снимам на бленда от f4 до f9.

Pomorie Bay. 17mm, f16, 15sec, ISO 100, GND Hitech filters, WB:Auto

Обърнах се към залеза и интересеният за мен обект на предният план. Старая се да не снимам на ф4, все пак краища на снимката на фулфрейм при 17мм на тази бленда стават толково меки и извън фокус, че се личат дори и на този малък размер. Но нямах избор и снимах на f4 или f8 и ISO400. Сред 20на снимки едва избрах 2, на които вълните изглеждат така, като исках.

Зимнее Море. 17mm, f4, 1sec, ISO 400, GND Hitech filters, WB: Auto

Моят опит подсказва, че най-красиво изглеждат снимки със отминаващи вълни, не и със идващите.

В обратната посока пък не хванах интересни вълни, така че качвам снимката с поне 3-4 вълни една върху друга, които се снимаха за 6 сек.

17mm, f16, 6 sec, ISO 400, GND Hitech filters, WB: Auto

Освен правилня избор на бленда, ISO и скорост, и стативът трябва да се нагласи на правилната височина. При повечето морски пейзажи снимам от най-ниската позиция на статива, но като снимам морето трябва да внимавам да не намокря техниката силно. Но мокрия апарат не е проблем за снимки, градиентни филтри са. Една по-силна вълна + някакъв обект на ПП = капки на филтъра. След което се губи много време с кърпа, а в повечето случаи със фланелката ))) А това са най-скъпите минути на деня, така че всяка секунда, похарчена на филтри е равна на няколко изпуснати красиви снимки.

21mm, f4, 1/3 sec, ISO 800, GND Hitech filters, WB:Auto

Тъй като този ден не планирах да снимам морето  и нямах и гумените ми ботуши (за да мога спокойно да мокря краката), не влязох във водата за да видя как изглежда композиция и фокус от най-ниската позиция на статива… и апаратът се фокусира не така, като аз бих искал…

Така че основното, златното, правило на морски пейзажи е:

със сухи крака, добри снимки няма да станат )))

Снимки от този ден: 5 бр.

Няколко добри примера на златното правило:

Иракли

Най-красивият Залез

Най-тихото място

Шкорпиловци и Резерват „Камчия“

2 Comments

  1. Posted декември 18, 2010 at 11:53 | Permalink

    Хи хи за краката и морето си прав… в планината пък важи точно обратното)))

  2. Posted декември 18, 2010 at 23:32 | Permalink

    така е ))) това го знам от една зимна разходка до Камен Дел в мокри обувки ))

Post a Comment

Your email is never published nor shared.