Кладнишка Есен

Вече повече от един месец горите са голи и златната есен отмина, но аз имам още няколко интересни слънчеви-есенни снимки от Витоша край село Кладница, от същия ден, когато снимах Кладнишкото Пръскало.

Целта на велоразходката (Кладница – Чуйпетлово) беше да открия двете „пазачници“ на реки Матница (карта) и Струма (карта) . Но ми се наложи да променя маршрута поради това, че черният път, който върви към сградите минава през „Санитарно-Охранителна Зона Пояс 2“, влизането в която е забранено. Имаше табели и дори бариера. Разбира се че бих могъл да продължа, но табелета изглеждаше нова и реших че е по-добре да спазвам планинските закони и да не минавам по планирания маршрут. Вместо това стигнах до Чуйпетлово по пътеки и други коларски пътища. Това пък не беше приятно, тъй като по пътеките паднах поне седем пъти )))

След като се върнах в Кладница от юго-изток, трябваше да се връщам към колата ми, която паркирах край хижа Селимица. Тук вече реших да снимам един водоскок на река Танчовица (Йордан), който не документирах през предишните ми разходки. Честно казано, не толкова исках да го снимам, колкото да спра за почивка… бутането-носенето на велосипеда по пътеката ме остави почти без сили.

Обикновено снимам водопадите и реките по облачно време, но този ден се получи интересна комбинация със свелината на залязващо слънце и златната есенна гора.

След водоскока намерих сили и стигнах до хижата, но реших че повече няма да карам велосипед по такива маршрути )) За мен колелото е най-добър приятел на черни пътища, но не и по пътеките.

На път от хижата срещнах стадо овце и веднага спрях за да ги снимам при доста приятна светлина.

Следващата снимка я намирам за интересна, макар че на нея нищо не се вижда )) Ако снимах от леко по-надолу щеше да се получи добър кадър…

Да снимаш при такава светлина е голямо удоволствие.

Долната беше главаната в стадото, личи се и по най-голямата камбана и по това, че пазеше другите от мен.

Като се върнах и търсих в интернет информация за „пазачниците“ на Струма и Матница, не намерих никакви снимки (освен една) или пък подробна информация за тези две постройки.

Освен офф-роад форум, където хора пишат как са минали от Кладница до пазачниците с АТВта… такъв тип „разходка“ не го разбирам изобщо…

Може би някой ден все пак ще отида да ги видя през „Санитарно-Охранителна Зона Пояс 2“ или откъм Чуйпетлово. Все пак ми е много интересно дали са изоставени (в което съм сигурен на 80%) или все още функционират…

Слънчева Кладница:

Тапети за работния плот : Sunny Stream 1300 x 867 px

Още снимки на козите, водопада и златна есен от този ден: 24 бр.

Ако харесахте тези снимки, може би ще ви бъде интересно да разгледате и тези:

Южна Витоша

Село Заселе

Северен Джендем

6 Comments

 1. ... (многоточие)
  Posted декември 9, 2010 at 17:27 | Permalink

  Любопитно ми е какво пазят тия пазачници аджеба? И каква е дейността на санитарно-охранителния пояс? Не съм чувал досега за подобни съоръжения. :(

 2. Posted декември 9, 2010 at 18:03 | Permalink

  Мисля че реките са вододайни зони на Перник и селата, а пазанчниците би трябвало да охраняват изворите. Нещо като „Торфеното Бранище“, което е вододайна зона (на платото на Витоша), така и тук… нали има една сграда, която се води като „Каменото Здание“ до хижа Бор. Минавал съм край тая сграда, имаше десетина табели „Перминаване Забранено“, а вътре се чуваше чалга (аз минах от платото и връх Черната Скала и от там няма табели) ))))
  Странното тук е че тези 2 постройки не са отбелязани по картите… само на някои се среща една от пазачниците, но не и двете. Сигурно са секретни :))
  Някой ден все пак ще отида пеща да ги намеря

 3. Крум
  Posted януари 9, 2012 at 20:42 | Permalink

  Днес минах от там и стигнах до тази пазачница успях да направя няколко снимки.Нямаше никои въпреки че имаше следи в снега точно те ме подведаха да отида на там след като бях тръгнал от Кладница към Черни връх по зимната маркировка.До мястото кадето се срещат маркировките от Чуйпетлово и тази от Кладница следите тръгваха встрани от маркировката и реших да ги последвам и се озовах там.Има страхотни гледки към върховете искаше ми се да продължа но има много сняг.Препоръчвам ти да отидеш лятото,може да се стигне до Купена и Безименен :)

 4. Крум
  Posted януари 9, 2012 at 20:43 | Permalink

  Днес бях тръгнал от Кладница до Черни връх по зимния маршрут,имаше следи от хора преди нас затова решихме да тръгнем на там.Обаче кадето се срещат зимните маркировки от Чуйпетлово и тази от Кладница следите свиваха встрани от маркировката за Черни връх,а към Черни връх не беше минавал никои.Затова решихме да тръгнем по следите и ни отведоха до тази бариера и предупрежденията,въпреки тях реших че ще ни отведат до някоя от главните пътеки(дали за Чуйпетлово или Черни връх).Та вървяхме и в далечината се видя някаква сграда това ни обнадежди още повече,а и имаше много хубава гледка към върховете(предполагам Къпена и Безиименен).Направих 2 снимки горе-долу добри :).Та стигнах до тази сграда предполагам Пазачницата и следите свършваха точно там,нямаше никои в момента.Реших да се върна обратно въпреки че ми се искаше да продължа до върховете но с този сняг щях да замръкна там.Препоръчвам ти през лятото да отидеш ще има страхотни гледки със сигорност. :)

 5. Posted януари 10, 2012 at 00:48 | Permalink

  Крум, мерси за информацията ))) Пролетта или лято ще отида да видя как е там ))

 6. Posted септември 7, 2012 at 19:57 | Permalink

  Шега не бива с тези пазачници. Точно на въпросното каменно здание край х.Бор ме хванаха да минавам, вътре има двама полицая. В началото си мислех че се ебават с мен, но този се вземаше много насериозно, показа ми карта и искаше д ами пише акт за 500 лева….Лъгах половин час че съм се изгубил (беше зима) и ме пуснаха като само миз аписаха името. Забавното беше че и аз като вас бях тръгнал по следите които свършиха на къщичката, но нямаше никой и минах покрай нея. на връщане когато минавах пак полицаите бяха там и опаковаха една моторна шейна за път…както казаха те за да ме издирват мен понеже съм навлязъл в забранената зона.
  Та внимавайте, по закон трябва да има охрана задължително трябва д аима охрана там.

Post a Comment

Your email is never published nor shared.