Камчия и Паша Дере


Курортния комплекс край устието на река Камчия се превърна в пионерски лагер за руски деца и дори през средата на ноември плажовете и улиците на курорта бяха пълни с ученици от Русия. Моя маршрут запонча от устието на река Камчия и продъджаваше 10 км до Паша Дере и затънялия кораб Moon Lake, от който не остана почти нищо и ако не знаех за него, дори нямаше да забележа останките му. Снимките са направени на носовете Палеца и Килик по залез на връщане, а текст ще разкаже за разходката ми.

След устието на река Камчия и плажа на курорта, започна и интересната част. Нос Килик се оказа труднопроходим поради свалчища и дървета точно на брега, а малко след носа, в местност Даляна има и няколко уютни рибарски къщурки, в които дори имаше хора.

След носовете Палеца и Иланджик излязох и към плажа на военото поделение „Родните Балкани“. Тъй като знам че няма достъп до бреговете на воените поделения край Бургас, не знаех дали този плаж е ограден и дали мога да мина по него, но войник на кея ми каза че няма проблем да мина по брега, без да се качвам нагоре.

Останките на кораба, потънал през октомври 2002 край Паша Дере бяха голямо разочарование. Планът ми беше да продължа до Галата, а на път обратно да снимам по залез край кораба и да имам още 10 км нощно ходене обратно. Но след като видях че от кораба не остана почти нищо, реших да се връщам към Камчия и да снимам на някой от носовете край курорта.

Този ден морето беше толково спокойно, че по-скоро приличаше че съм край някакъв язовир, отколкото на брега на Черно Море.

След залеза в небето се появиха тези червено-лилави облаци и за 2-3 минути се оказах на друга планета.

Като се връщах към колата, на плажа на Камчия имах „страхотна“ идея да се събуя и да продължа бос. Но ходене в ноемврийското море е лоша идея, и вече след стотина метра разбрах грешката ми )

Това беше последната ми интересна разходка на 2010 година, годината през която снимах доста морски пейзажи и твърде малко планински, но пък проучих по-голямата част на Бългаското Черноморие. И за десерт за следваща година имам най-красивата част – Северното Крайбрежие на Калиакра, Камен Бряг и Шабла. Надявам се че през 2011 година ще имам възможност да снимам и там.

2 Comments

 1. Posted декември 29, 2010 at 14:08 | Permalink

  Причиняваш мечтания…

 2. alek
  Posted март 21, 2011 at 23:58 | Permalink

  every single one out of this collection is a breathtaking masterpiece!!!

  absolutely superb!!!

  maybe i should take my own photography more seriously…
  one day….

  VDAHNOVYAVASH ME!
  :)

Post a Comment

Your email is never published nor shared.