Струма

В последно време най-интересно за мен е да снимам не водопади, морето или планините, а магистралите. Може би защото не виждам някой друг в България да прави подобни снимки, тази година нощните снимки на пътища ме привличат повече от всякакви други места. Преди да проуча новата мини-магистрала Люлин, снимах красивите завои на европейския път Е79 край Старо Село.

След като намерих начин да се кача на открито място над магистралата и да намеря композиции, имах още цял ден за планински разходки. Избрах южна Витоша и след 20км обиколка между селата Боснек и Чуйпетлово, пак се завърнах към Старо Село.

Отсечката на пътя Даскалово – Долна Диканя всъщност не е магистрала, защото все още няма Акт 16 и максимална скорост на движението е само 90 км/ч, което, разбира се не пречи на хора да карат с по 130 км/ч )

Залезът беше скучен, по пътя почти нямаше коли и имаше моменти, когато беше такава тишина, каквато няма дори по планините. Снимайки този път, разбрах че за подобни снимки лято/пролет не е подходящ сезон. Към 9 часа по пътя няма много коли. Зима/есен, когато става тъмно към 18:00 е по-добро време за този тип снимки.

Мостовете и тунелите на Хемус са значително по-впечатляващи, но и това място на Струма е интересно. Планината която се вижда е Витоша със южното си било с върховете С(е)лимица, Самара, Черни Връх и Скопарник.

3 Comments

 1. Posted май 18, 2011 at 16:17 | Permalink

  Харесват ми тези серии :) Има едно подобно място, което ми се струва подходящо за такива снимки:

  http://photo-forum.net/bg/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=683875&USER_ID=17352

 2. Posted май 19, 2011 at 21:41 | Permalink

  Много хубава серия! Аз си падам доста по индустриални и урбан пейзажи, макар че на мен този тип фотография хич не ми се отдава:)

 3. Posted май 27, 2011 at 23:34 | Permalink

  Христо,

  много далече е )))

  Lulu,

  мерси ))

Post a Comment

Your email is never published nor shared.