Под Пръските на Водопада

След празнуването на Рождения Ден на Национален Парк Централен Балкан в Рибарица (20г.) и разходка в резерват Боатин, имах възможност да се запозная с (някои от) най-добрите фотографи-пейзажисти от България – Евгени Динев, Александър Иванов, Мая Къркаличева и Христо Свинаров. Освен фото-презентации имаше и филмче за водопади (пръскалата) на Централен Балкан. Смятах че имам голяма колекция от снимки на водопади и дори да не съм снимал някой водопад, поне знаех за него. Но се оказа че в Централен Балкан има толкова много пръскала, че имам още много да снимам. На път обратно спомних за двата Тетевенски водопада от екопътека „Под Пръските на Водопада“, които съм посещавал два пъти преди, но без задоволителен фото-резултат. Водопадите са два – единия (Скокът) е постоянен, а за да снимаш втория трябва да имаш късмет.

След сухото лято в единия водопад нямаше нито капка вода, а Скокът мързеливо църоцореше достатъчно за няколко горе-долу интересни снимки.

Пролетта снимането тук е много трудно поради пръските от 15-ти метровия водопад, техниката става мокра, а скалите са хлъзгави. Сега беше лесно – с сухи крака и без капка на обектива.

Водопадът не е част от пръскалата на НП Централен Балкан, но това, разбира се, не го прави по-малко интересен.

Всички снимки на водопад Скока и Стара Планина се намират в сток секцията.

Ако харесахте тези снимки, може би ще ви бъде интересно да разгледате и:

Водопад „Момин Скок“ (с. Емен) и „Кая Бунар“ (с.Хотница)

Етрополски Водопад „Варовитец“

Овчарченски Водопад „Горица“

Снимки и информация за голямо количество Българските Водопади:

http://photo.raskoll.com/blog/water/logo.jpg

Заповядайте в facebook групата ми, през която лесно ще можете да следите най-новите ми снимки и да сваляте тапети за работния плот.

6 Comments

 1. Posted септември 18, 2011 at 16:43 | Permalink

  Яд ме е, че изтървах филмчето за пръскалата, но аз какво ли не изтървах онази вечер, направо ще се пукна. Качи някъде твоята презентация и ми прати линк, моле те :)

 2. Posted септември 18, 2011 at 17:28 | Permalink

  Да не беше защото си пил от реката под хижата?) А презентацията ми беше просто снимки от ЦБ, jpg-и, подредени по сезони, нищо ново, всички снимки си виждал тук )))

 3. Posted септември 19, 2011 at 09:16 | Permalink

  Хубави снимки са станали. Но ако ми позволите не бих се съгласил, че лятото беше сухо :Р
  Около 15-ти август бях при водопадите и си бяха доста пълноводни (дори и този в дясно си личеше как тече). Е вярно не както през пролетта, но пак от Скока доста пръскаше и създаваше проблеми.

  Искам да Ви попитам, щом Скока така едвам едвам е църцорил, как бяха водопадчетата надолу? Те са доста красиви също, но не съм виждал много хора да ги снимат.

 4. Posted септември 19, 2011 at 10:03 | Permalink

  Не ставаха за снимки, много малко вода имаше. А и аз вече съм снимал толкова много реки/водопади, че на малките дори не им обърнах внимание ))))

 5. Мая
  Posted септември 19, 2011 at 15:44 | Permalink

  Църцориии ; ))))

 6. Posted септември 19, 2011 at 16:06 | Permalink

  Това е единствената страница в интернет, където тази дума се среща 3 пъти )))

Post a Comment

Your email is never published nor shared.