Мелнишките Пирамиди

Мелнишките пирамиди са скални образувания разположени в подножието на югозападната част на Пирин край град Мелник (най-малкият град в Бълагрия) и села Кърланово (Кърлановски Пирамиди), Рожен и Златолист. Преди да посетя този интересен природен феномен, не знаех абсолютно нищо нито за Мелник нито за пирамиидите. Не планирах да посещавам това място, но след поредна Пиринска разходка (до Тевно Езеро) исках да снимам още нещо. Гледах картата и се сетих че наблизо има Мелник и Ковачевица. Избрах Мелник и след 67 км от Симитли вече бях в този чудесен малък град.

Преходът ми в Пирин беше малко глупав. От Тевно Езеро до Безбог се върнах по трудния начин (с посещение на Джангала) през Валявишките езера и бях изморен и гладен. На една от omv бензиностанциите по пътя хапнах сандвич и изпих едно капучино и това беше храната ми за деня. Пристигнах в Мелник към 16 часа , пуснах програмата с която записвам gps преходите в телефона и тръгнах да търся места за снимки по залез без да знам къде започват пътеките и къде се намират най-интересните пирамиди. Към 17:50 телефонът ми показа че извървях 10км. Още не намерих никакви интересни места. Може би защото бях изморен, не знам, но обикалях като луд без успех. Първо тръгнах по някаква екопътека „Мелник – Роженски Манастир“, но след 3 км се отказах (оказа се че трябваше да мина още малко и щях да намеря хубави места, но това го разбрах само на следващия ден).

Когато питаш хора „Случайно да знаете къде започват пътеките за красиви места с панорамни гледки за снимки?“ трябва да се знае че за всеки човек „панорамна гледка“ означава различни неща. Така след препоръка на един местен жител бях на една кръчма, след това на една козя пътека, която свършва на една скала, а вече точно по залез, при най-красивата светлина намерих пътека за Крепост Мелник. Оказа се че добра пътека има, има и чудни гледки на 5 минути път от града. Всичко което трябваше да направя е да проуча мястото преди да го посетя ))

Обиколих крепостта (която е доста интересна, с много постройки, но нямах време да ги разгледам) и най-много си харесах гледката към малкия град от Манастир „Св. Богородица Спелиотиса“. На това място вече усетих колко се изморих този ден. Пирин + близо 14 км по Мелник нагоре-надолу бяха прекалено много за един сандвич. Най-лошото беше че по Мелнишките Пирамиди обикалях без вода. Реших да нощувам в градчето, но по изгрев и не мислех да снимам. Спах в една от приятните къщи за гости за доста добра цена))

Заповядайте в facebook групата ми, през която лесно ще можете да следите най-новите ми снимки.

Post a Comment

Your email is never published nor shared.