Язовир Студена

След къса разходка из любимата ми Южна Витоша по река Матница до заслон Дивия Бик и обратно, по залез бях на язовир Студена. Този язовир се намира на границата на Природен Парк Витоша и беше построен през 1950-те години. Преди на това място се намираше част от село Витошко (Попово), но като и при строителство на някои други язовири, жителите и на това село бяха преместени в други градове и села, а селото заличено от карти.

Пристигнах на мястото точно когато имаше най-приятната светлина за снимки. Нивото на язовира беше много ниско и харесах устието на река Кладнишка, което веднага започнах да снимам. Тогава забелязах че в началото на язовира има някакъв човек.

Помислех че е или рибар, или пазач на язовира, все пак е източник за водоснабдяване на Перник и може би се охранява. Но щом стигнах до язовира, оказа се че беше колега фотограф-пейзажист Христо Свинаров (мерси че си бил на подходящо място за да направя една от най-любимите ми снимки) , който снимаше отражения на красивите есенни дървета в водите на язовира. Аз пък харесах как изглежда земята там, където обикновено има вода.

Тръгнах да търся други интересни места с гледка към залеза и срещнах Иван Миладинов (един от най-интересните пейзажисти) , който също търсеше красиви гледки.

Разбира се че по това време няма време за разговори, магическата светлина има само за 5-6 минути и всяка секунда е важна.

До сега никога не съм снимал в компания на друг фотограф, така че ако искате да видите различна гледна точка от същото място и същия час, разгледайте блогове на Христо и Иван (само че още не са написали за този ден).

Заповядайте в facebook групата ми, през която лесно ще можете да следите най-новите ми снимки, и да сваляте тапети за работния плот.

One Comment

  1. Posted октомври 24, 2011 at 11:50 | Permalink

    Супер са станали всички и особено тази, на която си ме хванал за мащаб. Готино е, понеже се случи естествено и моментът си е истински 😉

One Trackback

  1. By Витоша и язовир Студена on септември 24, 2013 at 17:21

    […] но в последствие се оказа друг фото-ентусиаст – Павел Пронин. Ванката също се показа, след като се беше запилял […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared.