Пейзажи от Черно Море

Поради липса на нови снимки от повече от един месец, реших да публикувам някои морски пейзажи, които съм снимал през миналата година, но не съм качвал в този блог. Част от тях имахте възможност да видите във flickr, panoramio (къде вече не качвам снимки) и facebook.
Започвам със първата снимка на 2011 година, от 1-ви Януари, тя е първа и хронологически и георграфически (от север (село Емона) на юг (град Бурас)) – стара рибарска хижа край село Емона. След приятен преход от Свети Влас до нос Емине и обратно имах възможност да сниимам тази стара къща. Неочаквано за мен тази снимка се оказа историческа, тъй като сега върви сторителство на нов рибен ресторнат и пристан (?) на това място.

Продължавам на юго-запад по брега – курорт Елените. Някога приятен планинско-морски курорт, сега това място се превърна в бетонен капан. Реката е скрита под хотели (!), черният път за Емона е блокиран с бариера, а изход до плажа има само в едно място. Като се вижда, строителство тук върви активно, буквално в сантиметри от морето.

В Елените има два кея, за единия вече съм писал, а ето и вторият, заедно с две мървти медузи.

Няколко стотин метра след кея се намира и първият (от двата) потънали кораба на южното черноморие които все още се виждат.

Така и не успях да открия интересно място за морски пейзажи в Слънчев Бряг. Кейовете са разуршени, брегът е скучен, но поне през лято, когато хотелите и ресторантите светят, курортът изглежда инетересно за снимки от Свети Влас (старая се да не влизам в курорта през лято).

Старият Град на Несебър пък е сред любимите ми места в България, най-много го харесвам вечер през зима, когато няма туристи и е тихо и приятно.

„Околовръстен“ път на Стария Град предлага няколко места за пейзажни снимки.

Сред тях е островът от камъни (първа снимка в тази тема) и няколко бетонни кея.

Край нос Акротирия, там, където минава границата между Несебър и Равда имаше една приятна стара къщурка. Сега и тази снимка се оказа историческа, тъй като и тук върви сторителсто на нова сграда край рибния ресторант.

От това място има и красива гледка към село Равда и планина Биберна до Каблешково.

Вторият потънал кораб за който споменах е „Аурелия“, в едноименния квартал на Равда. Този кораб не потъна тук, а беше буксиран от друго място ( и дори държава – Лисабон, където той изгоря), но вече от 30 години е част от пейзажа. Намерих и снимка от това място, направена през 1984 г.

Вече няколко пъти ви показвах нос Равда и рибарското селище, което се намира на него. Редовно идвам да го снимам, този път експериментирах с позиране.

Риабрите, които нощуват в къщите си вече свикнаха да виждат хора със стативи и фотопарати край техните лодки, мястото е популярно сред любителите да снимат.

Обичам да рисувам с вълни, този път го правих край кея на плажа до риабрското селище. Обикновено правя по 20-30 снимки на едно място, за да хвана подходящо движение на водата.

На една от горните снимки на рибарското селище се вижда фарът на апартамент-хотел Марина Кейп, който се намира в град Ахелой. Благодарение на фара, това място стана интересно за морски пейзажи.

Хотелът също изглежда добре в малкия залив, но ще трябва да го снимам през лято, когато ще свети.

Много ми харесва това, че както и в Равда, където до 5-звездни хотели се намира риабрско селище от по-миналия век, така и в Ахелой стари лодки се паркират до модерни хотели.

Край Ахелой, до солниците на Поморие се намират любимите ми буни/вълноломи. Едно студено декемврийско утро дойдох да ги снимам за пореден път, но се влюбих в устието на някаква малка река и я снимах по изгрев.

Риабрска пристан в Поморие също ми е добре позната, но все пак интересна за снимане.

А понякога колкото по-малко обекти има в снимката – толкова по-интересно става.

Прескачам нос Лахна и Сарафово и съм по изгрев в Бургас – със снимка от популярния сред пейзажисти бургаския кей, който можете да свалите и като тапет за десктоп.

Това бяха непубликуваните до сега в този блог снимки на южното черноморие от Емона до Бургас, направени през 2011 година.

Най-интересените ми морски пейзажи мога да се видят в по-голям размер в галерията, а всички 493 снимки на морски пейзажи от 2008 до 2011 години са в сток секция.

Заповядайте в facebook групата ми, през която лесно ще можете да гледате най-новите ми снимки.

13 Comments

 1. Posted март 8, 2012 at 21:31 | Permalink

  Чудесни фотоси. Бях се притеснил че от доста време нямаше включване от теб :) Би ли споделил каква е причината и ти да спреш да качваш в Панорамио.
  Поздрави!

 2. Posted март 8, 2012 at 22:41 | Permalink

  Здравей ) Благодаря. И мерси че забеляза че нямаше нищо ново тук, защото не знам дали някой следи този блог (съдейки по липса на коментари, в това отношение Фейсбук групата е по-удобен начин за споделяне на снимки). Продължавах да качвам в панорамио защото това беше сайт, поради който всъщност започнах да снимам. Дори започнах да ходя по планините благодарение на google earth. Много се кефих да качваам снимки от нови места и да ги гледам през google earth…За сега пък спрях да качвам в панорамио защото сайтът се превърна в някаква лоша версия на фейсбук за снимки, сега има групи хора, които коментират под снимките на приятели по 100 пъти и когато влизам в google earth и виждам какво ми излиза най-отгоре ми става тъжно. Има 20-30 човека от БГ панорамио които за мен развалиха този сайт. Интересно е че още миналата година имах по 3-4 хиляди посешения на снимки на ден, сега два пъти по-малко. Но може би и моята логика не е правилна, все пак това е сайт за споделяне на места, не худ.фотография. Но това не е основната причина, това с коментарите го има вече от почти 2 години и продължавах да качвам, сега обаче разбирам че също така все повече снимам едни и същи места в България и не виждам смисъл да качвам 100-та снимка на Витоша, нос Равда и подобни места. Не мислех, че някой ден ще спра да качвам там, но ето се случи. Може би ще качвам снимки от нови места от време на време (ако ще снимам в Родопи или Дунавската Равнина). Няма да изтривам старите.
  А пък не съм снимал нищо от един месец зашото имах апендицит и ме оперираха и нямах възможност да ходя по планините, надявам се през пролета да започна пак :)))

 3. Posted март 9, 2012 at 15:04 | Permalink

  Прекрасни снимки!
  Желая ти по-скорошно възстановяване, а колкото до планината, тя е там няма да избяга. :)

 4. Posted март 9, 2012 at 17:20 | Permalink

  Симеон, Благодаря :)

 5. Йоанна
  Posted март 10, 2012 at 22:30 | Permalink

  Както винаги страхотни снимки! И не си мисли, че хората не следят блога, поне на мен ми харесва повече от фейсбук страницата, мога цяла вечер да се ровя в него и да си набелязвам места, които да посетя. Отново благодаря за прекрасните снимки и бързо оздравяване :)

 6. Posted март 10, 2012 at 23:30 | Permalink

  Йоанна, благодаря, ще продължавам да пиша и този блог, и в фб страницвтв 😉

 7. Posted март 13, 2012 at 09:17 | Permalink

  Аз определено не съм почитател на ФБ, но блога ти го следя с огромен интерес, дори и да не коментирам. Продължавай в същия дух!
  Снимките, както винаги, са супер!

 8. Posted март 13, 2012 at 09:47 | Permalink

  Благодаря :) Много ми хереса снимката ти от връх Ушите с гледка към платото по залез, страхотна светлина. Аз няколко пъти се качвах да снимам тази гледка по залез, но нямах късмет със светлината.

 9. Posted март 13, 2012 at 10:54 | Permalink

  Един от редките случай на късмет :)

 10. Posted март 22, 2012 at 06:22 | Permalink

  Спокойно, сайта се следи :) Хубавите снимки си заслужават да се гледат.

 11. Posted март 25, 2012 at 19:30 | Permalink

  Мариан, ок ) благодаря.

 12. Надя
  Posted април 25, 2012 at 23:44 | Permalink

  прекрасни снимки!

  благодаря!

 13. Posted ноември 28, 2012 at 22:25 | Permalink

  Благодаря, прекрасни снимки!

Post a Comment

Your email is never published nor shared.