Нощ в Синеморец

Не съм снимал нищо от 2 месеца и за първа нова снимка исках да направя нещо по-различно. Вече 3-та пролет посещавам Странджанското Крайбрежие и красивите скали които има по брега. Този път точно знаех какво и как искам да снимам – нощно небе край морето с дълга експонация за да хвана звездни линии, които се получават от звездите поради движението на Земя. И така, един час след залеза бях край скали „Корабите“ в Синеморец. След около половин час на тест кадри и търсене на композиция избрах подходящо място, нагласих интервалометър за 40 снимки с експонация по 2 минути и 5 секунди между тях, фотоапарат на 14 мм (samyang 14mm f2.8), f3.2 (или е 3.6, на samyang не пише) и ISO 1600 и оставаше само едно – да чакам. След тези 83 минути направих още една снимка с експонация от 10 минути и ISO 1000 за скалите и сглобих кадрите с Startrails (а последния с photoshop).

До сега не съм снимал по този начин. Предпочитам нощни снимки на експонации под 60 секунди с ефектни звезди. За мен композиция винаги е най-важното във всяка снимка, така че не ми беше интересно да снимам звезди без интересен преден план. Корабите на Синеморец са много подходяши в тази ситуация. Но не съм 100% доволен от снимката (ако това изобщо е възможно). По хоризонта имаше лека мъгла и следи от звезди не започват от морето, но по-важното (и по-лошото) е шум в долната част, която не ми изглежда много добре. Но пък създаването (на място през нощта, не корекции след това) на тази снимка беше много интересно. Обичам да чакам дълго време за да видя как се получи снимата, и дали е поне на 50% такава, каквата я представям в главата ми ))) Нощните ми приключения в Странджа продължаваха с още опити за подобни снимки край Синеморец и Ахтопол, но нищо инетересно не се получи .

Снимката може да се види в по-голям размер във flickr или на тази страница.

4 Comments

 1. Posted март 25, 2012 at 23:27 | Permalink

  Браво, станала е :)
  Нещо такова дебна от доста време там, но при малко по-различни условия.

 2. Posted март 26, 2012 at 10:32 | Permalink

  Мерси ) Морето беше много тихо, като язовир. Може би било интересно с малко лунна светлина, не знам.

 3. Posted март 26, 2012 at 11:42 | Permalink

  Много добре е станала снимката, поздравления!Според мен спокойното море е направило снимката още по-добра.Ако имаше вълни, предният план нямаше да е така добър.

 4. Posted март 26, 2012 at 11:50 | Permalink

  Симеон, да, добре беше че беше тихо. Дори се качих нагоре в колата, докато апаратът снимаше )))

Post a Comment

Your email is never published nor shared.