Пролет на Рилски Езера

Моето мнение е че най-добрите ми снимки (не морски) са направени в Национален Парк Рила. Имам снимки от всеки сезон и от различни места. Изненадващо за мен е и това, че почти всяко посещение на тази планина ми дава поне няколко интересни снимки (което не мога да кажа за Пирин). Така че няма нищо изненадващо в това, че продължавам да се връщам в Рила.
Този път целта ми беше да снимам минзухари (крокуси) край Седемте Рилски Езера, още не съм ги виждал по това време на година. Подцених ситуация в високата планина и когато бях между новата и старата хижи обувките ми вече бяха абсолютно мокри. Но в раницата ми имах още един чифт сухи обувки, така че продължих напред мислейки не само за това, колко искам да снимам килим от минзухари, а колко прирятно ще бъде да сменя обувките ))

Само Долното езеро беше напълно свободно от лед, следващите 3 бяха леко заледени на места, а Бъбрека и другите бяха скрити под лед и сняг, нещо което не очаквах за начало на юни. Място което избрах за снимки беше малката поляна между Трилистника и Близнака, с гледка към връх Хармията и килим от хиляди минзухари.

Проблемът да снимаш подобни цветя по залез е в това, че когато слънцето се скрива, те се затварят и просто заспиват (същото по изгрев)

Бях сам на хижата, така че след фотосесията с пролетни цветя седнах на пейката пред хижата с топъл чаршаф и само към 12 влязох вътре да нощувам. Луната светеше максимално силно и беше наистина много прятно, не подходящо за нощни снимки, но тихо и спокойно, точно така, както трябва да бъде в планината. Имам с какво да сравнявам, все пак идвах на това място и през лято, когато туристи с палатки има на всеки метър.
Колкото обичам Рила, толкова обичам и (старата) хижа 7-те Рилски Езера, все пак това е единствената хижа, само на 5-6 метра от която могат да се направят такива снимки, като долните две.

За разлика от октомври, когато снимах на това място миналия път, през юни слънцето огря връх Хармията и планината в красив червен цвят, който беше много подходящ за студените цветове на замръзналото езеро. Много обичам когато такива студени и топли цветове има в един кадър.

След тази снимка вече нямах сухи обувки. А само 2 часа и половина след горната снимка бях в шумна София и мислех за следващото ми Рилско приключение. След някъде 2 седмици искам да снимам на езерата пак, този път от по-високо.

15 Comments

 1. Emil
  Posted юни 5, 2012 at 23:44 | Permalink

  Ееее супер са снимките. Много го харесвам това място ама рядко ходя там заради многото хора и комерсиализацията напоследък. Избрал си добро време за това. Със сигурност към старата хижа не е имало много хора. Нещо против да ползва снимката с минзухарите за тапет във фейсбул профила си?:))))

 2. Posted юни 6, 2012 at 06:27 | Permalink

  Emil, няма проблем 😉

 3. Posted юни 6, 2012 at 15:35 | Permalink

  Хубави снимки си направил. Кога ходи? Питам, за да си направя сметка какво да очаквам, когато затръгвам по този традиционен за мен всяка година маршрут?
  А наличието на снега няма какво да те изненадва – все пак тази зима беше силна. Разглезили сме се от последните, но аз съм виждал и през юли толкова сняг там…

 4. Павел
  Posted юни 7, 2012 at 00:44 | Permalink

  На 3ти и 4ти бях там, сняг и реки))) трябват добри обувки!

 5. Алекс
  Posted юни 9, 2012 at 23:07 | Permalink

  Днес (09.06) бях на езерата, поне до Рибното и понеже бях гледал тези снимки преди да се кача, ми направи впчатление, че само за няколко дни доста от снега и леда си е отишъл с буйната река към Паничище :)

 6. Павел
  Posted юни 10, 2012 at 10:26 | Permalink

  Алекс, гледам уеб камери на сайта на ПСС и виждам че егът се топи бързо.

 7. Svetlio70
  Posted юни 10, 2012 at 22:27 | Permalink

  Браво Павел :)

 8. Ирина
  Posted юни 10, 2012 at 22:34 | Permalink

  Благодаря за красотата!!!
  Фенка съм на твоя труд!

 9. Павел
  Posted юни 11, 2012 at 15:38 | Permalink

  Svetlio и Ирина, благодаря ви! :))

 10. Бате Борко
  Posted юни 21, 2012 at 11:04 | Permalink

  Чудесни снимки!
  Поздравления!

 11. Posted юни 25, 2012 at 15:54 | Permalink

  Бате Борко, Благодаря! :)

 12. катерина
  Posted февруари 24, 2013 at 10:06 | Permalink

  ПРЕКРАСНО!!!КОЙТО МОЖЕ НЕКА ГО ОПИШЕ,КОЙТО МОЖЕ НЕКА ГО ФОТОГРАФИРА,АС НЕ МОГА , АЗ СЪЩО НЕ МОГА….НО „БАТЕ БОРКО“, ГО Е НАПРАВИЛ ПРЕКРАСНО!!!БЛАГОДАРСТВО!!!

 13. Posted юни 25, 2016 at 16:08 | Permalink

  All of my questions selnked-thatts!

 14. Posted юли 20, 2016 at 18:10 | Permalink

  Hello. Vastly careful blog!! Man .. First-rate .. Amazing .. I’ll bookmark your web site and engage the feeds additionally…I’m content to attain numerous helpful in a row acceptably at this point within the send. Thankfulness for sharing.

 15. Posted септември 23, 2016 at 17:14 | Permalink

  I appreciate you taking to time to contribute That’s very helpful.

Post a Comment

Your email is never published nor shared.