Централен Балкан. Мазалат

До сега никога не съм бил в най-източната част на Централен Балкан край Габрово, така че време беше да посетя и това красиво кътче на България. От прогноза за времето разбрах че през нощта ще вали и се надявах че по залез ще има интересни облаци, а пък че през нощта ще има светкавици, които може би ще успея да снимам. Първото не се случи, а пък от второто получих повече, от колкото исках.

През нощта заваля силен порой, който не спираше чак до 5 сутринта. Мълнии, гръмотевици, нямаше само градушка. Мълнии удряха навсякъде, в метри от хижата и аз не рискувах да излизам да снимам. Мисля че не спах нито един час, а щом спря да вали, излязох да снимам.

Мисля че по-динамично време не съм виждал от доста време. Една минута потъвах в мъгла, друга ставаше слънчвео, а след това пак силен вятър и дъжд.

В хижата имаше туристи, обикалящи Централен Балкан с коне, и животните прекараха дъждовната нощ навън. Изглежда че не обърнаха внимание на порой с гръмотевици, продължаваха спокойно да хапват докато ги снимах.

Разбира се че планът ми не беше да снимам само на хижата, но щом се качих поне на Връх Корубашица (Вълча Глава) пак потъвах а мъгла. Не исках да продължавам по непозната планина в мълга с вероятност за още гръмотевици и снимах край хижата.

Имах идея да нощувам и на заслон Голям Кадемлия, но това ще остане за следващия път.

Докато снимах коне, край хижата се появиха няколко кошути (или сърни), но разбира се че те не искаха да чакат докато аз сменях обективи. Път обратно беше ветровит и в мъгла, но това е много по-добре от жегата в низината.

7 Comments

 1. Posted юни 15, 2012 at 15:16 | Permalink

  Случил си на „хубаво“ време :) Много ги харесвам такива като предпоследния кадър.

 2. Гери
  Posted юни 15, 2012 at 21:08 | Permalink

  Винаги трябва да остане нещо и за следващия път….аз така си казвам:). И така имам „повод“ да се върна. Убедена съм,че преживяването си е заслужавало:)…поне така изглежда на снимките:)

 3. Posted юни 16, 2012 at 15:46 | Permalink

  Евгени,

  да, с такова време е по-интересно, не знаеш какво да очакваш от небето и какво ще снимаш ))

  Гери,

  преживяването си е заслужавало, ама все още мисля че все пак трябваше да пробвам да снимам мълнии поне през прозореца. ех..

 4. Posted юни 18, 2012 at 08:55 | Permalink

  Хубави снимки си направил. Браво!

 5. Павел
  Posted юни 18, 2012 at 12:09 | Permalink

  Бисер, Благодаря! 😉

 6. Posted септември 11, 2012 at 07:58 | Permalink

  Павел, от няколко години се зареждам с енергия и добро настроение от твоите снимки. Възхищавам се на усета и търпението да направиш подходящата снимка. Добре, че има хора като теб!

 7. мариета танчева
  Posted септември 12, 2012 at 15:40 | Permalink

  Благодаря за това което видях. Не за първи път се се кефя на твоите снимки. Просто си човек с усет към хубавото ,ценящ природата и аз ти се възхищавам!

Post a Comment

Your email is never published nor shared.