Морски Пейзажи 2012

Разбира се че тази година не забравях и за морски пейзажи. Но Българското Черноморско крайбрежие е дълго само 354 километра и за 3 години снимане на морски пейзажи е лесно да опознаеш голяма, ако не цялата му част. Да, има още много места за снимане, но за да е наистино интересно трябват добри условия, а не обикновенни залези и изгреви. Като цяло тази година такива моменти липсваха, но не съвсем….

…защото в начало на пролетта успях да снимам мълнии!!! Колко време ги чаках! Оказа се че да хванеш светкавици е значително по-трудно от колкото мислех. Всички сме виждали снимки на мълнии от цял свят, но по мои наблюдения те не са чак толкова редовно явление в България. Разбира се не ги очаквам през Декември, но говоря за пролет/лято.

Оказах се прав. Когато погледнах статия в википедия, видях карта на която е отбелязана интензивността на светкавици по цял свят и Европа попада в тази част на Земя, където те се случват рядко.

Ентусиазиран да ги хвана още поне веднъж, при всяка пролетна буря хващах техниката и бързах към интересно място. Но когато ги чакаш, те не идват. Поне успях да „порисувам“ малко с облаци в Поморийската пристан.

Където много ми хареса тази изцяло синя лодка с интересна форма.

А след това рисувах с време в рибарското пристанище на град Бяла, вече на Северно Черноморие. Тук рисувах с танцуващи лодки.

Като цяло не си спомням кога последно снимах на експозиции под 1 секунда, да не говорим за снимки без статив.

Интересно е с тези риабарски селища, повечето изглеждат доста занемарени най-вече защото силно контрастират с 5-звездни хотели, които се намират в метри от тях.

Странджанското Крайбрежие и Северното Черноморие от Калиакра до Шабла са моите любими места за морски пейзажи. Но Странджанското винаги ще печели защото е значително по-леснодостъпно в сравнение с пътуване през Варна до Калиакра. Така че тази година посрещах изгреви и изпращах дни в Резово (тук посрещнах и Супер Луна през май, точно на границата, страхотна гледка, но нереална за снимане), Синеморец и други красиви места, но без добър резултат. Сред непопулярни места в тази част на страната са скалите на Варвара.

Тези невисоки скали остават в сянка на съседните Кораби на Синеморец и Фара на Ахтопол, така че все още не са популярни сред фотографи.

Снимах ги по през различно време на година, и при значително различни условия.

Между горната и долната снимки има само 2 минути разлика.

Ако следите моя блог от доста време, сигурно спомняте историите ми за незвършенния жп тунел през Еминска Стара Планина край Кошарица. Много ме интереснуват такива изоставени обекти, постройки или впечатляващи кострукции (магистрала Хемус край Витиня). Сред тях са и Дълговременни Огневи Точки, които се намират по цялото Черноморско Крайбрежие на България. Строени през Втора Световна Война, но никога не използвани, сега ДОТ-ове се намират в градски паркове, край 5-звездни хотели, в частни имоти. Те са строени не само по брега, но и на 5 и 10 км от морето и винаги ми е било интересно да ги намирам край села, посред слънчегледови поля и т.н. Този край Ахелой пък е интересен с това, че се вижда колко пясък открадна морето от плажа през последните 60 години. „Прозорците“ трябва да са на нивото на плажа.

Бурното море винаги е интересно за снимане. Този ден се върнах към любимия нос Мона Петра, но вниманието ми беше обърнато към това дърво, подарено от морето точно за снимки в края на Октомври.

На по-скучни места и празни плажове пък експериментирах с позиране ))) Сигурно се сещате за какво мисля в този момент, когато моят фотоапарат се намира на няколко метра от мен, а аз гледам в обратна посока… „Ако вълната е силна и техниката падне в морето, аз съм пълен идиот! Този кадр не го заслужава“.

Кораб „Аурелия“ в Радва се разрушава с всеки сезон и вече не прилича на нищо интересно. А преди години, когато край него имаше само пионерски лагери и никакви хотели изглеждаше така: стара снимка.

Приключвам със снимки от Равденския кей и се готвя към зимни пейзажи :)

Заповядайте и в моята facebook група.

3 Comments

 1. Фани Картунова
  Posted декември 18, 2012 at 22:35 | Permalink

  Сърдечни поздравления за прекрасните ви снимки! Доставиха ми огромно удоволствие! Аз обичам природата през всичките й сезони. Пейзажите ви имат силно въздействие, като ни зареждат с положителни емоции, с преклонение пред таланта ви и умението да хванете точния момент на изгрева или залеза, на въздушните течения, както и морската стихия. Пожелавам ви отлично здраве и още много вдъхновяващи пътувания, както и добри финанси за да реализирате всичките си мечти през новата 2013 година! Сърдечно ви благодаря за предоставените красиви фотоси!

 2. Posted декември 19, 2012 at 08:35 | Permalink

  Фани Картунова, много Ви благодаря за страхотни пожелания :) Надявам се да Ви радвам с много нови пейзажи през 2013-та;)

 3. Posted март 30, 2013 at 12:50 | Permalink

  Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However I am going through troubles with your RSS.
  I don’t understand the reason why I am unable to subscribe to it. Is there anyone else having the same RSS problems? Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanx!!

Post a Comment

Your email is never published nor shared.