Язовир Душанци

Миналата година на 30ти Декември мръзнах във Врачанския Балкан, посрещайки красив изгрев с гледка към Згориград и Враца, а после потъвах в снега край Етрополския Водопад, който беше изцяло замръзнал. Тази година на същата дата пък снимах абсолютно пролетни пейзажи край язвоир Душанци.

Докато пътувах по предбалканския път си мислех колко много сняг ще има по билото на Стара Планина, което изглежда страшно красиво от язовир Душанци между Средна Гора и Стара Планина. Но на поредния завой край Буново, където вече имаше гледка към планината, бях изненадан. Пейзажът приличаше на типичен пролетен, сякаш се телепортирах от Декември в края на Март-Април.

Но дори с липса на много сняг, фотосесията мина успешно и денят ми подари чист залез, който успя да боядиса билото в много наситен червен цвят. Вече съм снимал край този язовир през 2011та, но тогава бързах към бали сено край село Антон и игнорирах това красиво място.

Но пейзажът само изглежда пролетно, край язовира беше много студено и след снимки на „медузата“ (водонапорна кула) се върнах в колата да се стопля преди да започна с нощни снимки. Имах само около 1 час преди изгрева на луната, която щеше да убие звездното небе и нощни снимки.

Лампите на язовирната стена осветиха боровата горичка много силно, и само с експозиция от 130 секунди ми беше достатъчно да хвана и звездното небе, и предния план…

…и отражения на звездите в тиха язовирна вода!.

След различни експерименти ми хрумна идея да снимам и звездовъртежи, тъй като полярната звезда се намира на интересно място от композиционна гледна точка, а и тази година го правих само веднъж в Синеморец. Нагласих апарата да снима 50 кадъра по 1 минута, но вече след 20 минути разбрах че няма смисъл да мръзна и да чакам. Луната изгря точно зад тази борова гора и в небето вече не се виждаше нищо освен няколко от най-ярките звезди.

Такъв беше предпоследният залез (и последната нощ) от 2012-та година. Година, в която не снимах толкова много, колкото преди, но все пак имах интересни събития свързани с фотография (например статията за Витоша в National Geographic е сред тях). Няма да правя обзор на това, което снимах тази годиина и просто ще Ви пожелая успешна и интересна 2013-та година!!! И ще се видим тук вече през Януари :))

3 Comments

 1. Posted декември 31, 2012 at 13:21 | Permalink

  Много здраве и късмет през новата година, Павка! Доста се позачудих по едно време, че нищо не публикуваш тук, а само във фейсбук страницата, но ти взе, че се появи. Ще се радвам да видя красиви зимни снимки от теб през 2013-та, някои от тях ме радват особено, най вече тези от Орлово гнездо! :)

 2. Posted декември 31, 2012 at 13:35 | Permalink

  Мартин, Благодаря! :) Нещо позабравих този блог за половин година, но през 2013 надявам се това да не се случва! Хубава 2013та и на теб и много нови снимки и интересни приключения!

 3. cenov
  Posted февруари 10, 2013 at 16:35 | Permalink

  Уникални снимки и природа

Post a Comment

Your email is never published nor shared.