1ви Януари на Камен Дел

Не, не посрещнах Нова Година на Витоша, а само се качих на връх Камен Дел вече на първи януари с цел да снимам първия залез на годината. А когато видях че София е скрита под ниска мъгла, избор на позиция на снимане стана много лесен. От Камен Дел има страхотна гледка към София, а под ниска мъгла картина обещаваше да е много интересна и по-различна.

Едно от правилата ми е да не ходя по планини в почивни дни, но този ден не трябваше да го спазвам. Оставих колата край Златните Мостове, защото паркингите край горните хижи (Родина, Бор и т.н.) бяха пълни, а да оставя кола край пътя за да я удари някой с летни гуми не ми хареса като идея, и имах приятно изкачване до Камен Дел, където живее прочут Витошки вятър, който не обича нито туристи, нито фотографи. А когато в низината беше топло, такъв вятър те изненадва неприятно.

Колкото време и да снимам и колкото добре да познавам Витоша, все пак ми се случват глупави ситуации. Закъснях буквално с 5 минути и изпуснах красивия залез, първия за 2013та. Но сигурно е за по-добро, защото с този вятър не можах да снимам нищо. Дори на минимална височина на статива, снимките ставаха размазани. Намерих си едно уютно място между скалите на Камен Дел, където беше по-тихо и чаках да стане по-тъмно за снимки на София.

Мъглата беше страхотна. Виждах улиците на София под тънка мъгла, сякаш целия град беше под одеяло. Но това одеяло носи неправилна функция – температурна инвесрия и в София със сигурност беше по-студено от Витоша.

Снимах много, но и изтрих много. Вятърът не спираше и много снимки, все пак бяха с много дълги експозиции, останаха размазани.

В такива условия би било страхотно да пробвам и timelapse, но вече не издържах на този вятър и реших да се прибирам. На път обратно, в светлината на челника, срещнах един много едър заек, а няколко минути след него и лисица (надявам се обаче че тя не намери заека). Със сигурност това беше много добър начин да започна 2013-та година )

7 Comments

 1. Posted януари 3, 2013 at 17:43 | Permalink

  И аз отдавна се каня да направя едно нощно качване на Витоша, ма сам не ми се качва.Виждам че ти го правиш често, така че ако искаш компания пиши ми следващия път и ще направим организация :)

  Оп, за малко да забравя
  Честита нова година!

 2. Posted януари 5, 2013 at 10:33 | Permalink

  Да, определено по-добрият начин за изкарване на една вечер, а не пред телевизор, както прави народа! :) Страхотни кадри, много ми харесва тоналноста!

 3. Posted януари 11, 2013 at 22:31 | Permalink

  Симеон Симеонов, благодаря ))) можем да хванем някой изгрев на платото или Черни Връх тази зима 😉
  Мартин, благодаря :))))

 4. Posted януари 15, 2013 at 17:34 | Permalink

  Като решиш нещо се обаждай и ще действаме.Това ми e-mail-а, направо на него ми пиши и ще се уговорим.Аз твоя e-mail , го имам :)

 5. Posted януари 15, 2013 at 18:39 | Permalink

  muncho_@abv.bg :) Не бях написал e-mail.Голям съм заплес.

 6. Posted януари 24, 2013 at 21:38 | Permalink

  Симеон Симеонов, надявам се че няма да ти идвам спам след като си публикувал тук своя имейл )) хехе. Иначе ти писах вече по пощата;)

 7. Posted април 8, 2013 at 20:44 | Permalink

  Здравейте, осмелявам се и аз да е натрапя в разговора Ви! Дали бихте приели 3ти в компанията за каквито и да било фото-разходки ?

Post a Comment

Your email is never published nor shared.