Етрополски Балкан

Обичам Етрополска Стара Планина за еднодневни преходи без фотоапарат, и добре познавам пътеки и пътища в района. Но все още нямах интересни снимки от тези красиви места и реших да се кача от село Църквище до връх Мургана с идея да снимам залез с гледка към върховете Кордуна и Свищиплаз.

От селото до върха се върви по изоставения път – проект за корекция на Етрополския Проход и ходенето е в 90% по открит терен, не през гората. Точно по тази причина и реших да снимам залез до връх Мургана и да се връщам 90 минути (7км, и около 600 вертикални метъра) обратно с челник по планината, а не през гора.

От селото до върха вървях 2 часа, и вече на билото започна да духа истинския старопланински вятър, който и беше обещан от метеоролозите за този ден. Никой (освен няколко заека) не беше минавал по пътя на билото и с всяка крачака не знаех какво да очаквам – на места се подхлъзвах по заледени участъци, на други потъвах в снега. Така стигнах до паметника край връх Мургана, където успях да се скрия от ужасния вятър и да сменя дрехите със сухи.

Планът да продължа до връх Мургана трябваше да се промени. Вече се появиха страхотни цветове на залеза, а и вятърът само се усилваше и нямаше какво да търся на този връх.

Край паметника нямаше много подходящи места за композиции. Гледка към върхове Кордуна и Свищиплаз и начало на НП Центрелен Балкан беше страхотна, но липсваше предния план. Така се получи че позирах за различни композиции, след като слагах статив дълбоко в снега за да не бъде отнесен от вятъра.

Това беше един от най-красивите залези, които съм виждал. И макар че мястото не беше идеално за снимки, преживяването и бягане от едно място до друго по заледения сняг при силен вятър беше страхотно.

Чакаха ме около 90 минути нощно ходене обратно до Църквище, но когато се връщаш със интересни снимки от красиво място и си мислиш как ще изглеждат на голям монитор, нощно ходене минава бързо. Тази част на Стара Планина е много добра не само за еднодневни преходи, но и за красиви залези при не много ходене.

One Comment

  1. Posted февруари 17, 2013 at 09:08 | Permalink

    Ех, залезите с червено….. нали знаеш :), предвещават ветровит следващ ден :)! Красиво си запечатал всичко! Аз ти се чудя, да се преобличаш посред зима на открито си е жив екстремизъм :))). Може да направим някое високопланинско ;), да качим Ботев или Голям Кадемлия, там понатрупах Старопланински опит и шамари :)

Post a Comment

Your email is never published nor shared.