Foodography. Фотография на Десерти

Освен, че обичам да снимам пейзажи, обикаляйки планините и морето, обичам и да правя десерти. Намирам рецепти в блогове от различни страни, някои променям, някои не, някои измислям сам. От скоро реших да снимам сладкишите, които правя, по вкусен начин, и да ги споделям на страницата ми, заедно с рецептите. Във никакъв случай не планирам да спирам да снимам пейзажи, липса на такива през последните седмици се дължи на това, че паднах от велосипед и имах много шевове под коляно и не можах да ходя нормално. Нищо много сериозно, но все пак не бях в подходяща форма за планина. През това време правих и снимах тези десерти.
Вече има 13 сладкиша, с подробно описание на рецепти и вкусни снимки. Този блог остава за пейзажна фотография и сладкишите ще се публикуват само на една, отделна страница : Foodography. Моите Десерти.

Шоколадова Торта с Червена Боровинка и Малини.
Може би любимата ми торта. Съчетанието на кисели червени боровинки, малини и шоколад е страхотно. Красиви свежи малини са сезонен плод, но и без тях тортата е много вкусна и сладко-кисела. Голямото количество шоколад и плодове правят тази торта доста по-скъпа от повечето, които съм правил, но тя го заслужава.

Лаймови Тарталетки
Има един много вкусен класически Английски сладкиш – Lemon Meringue Pie. Адаптирах този сладкиш за индивидулани порции и премахнах целувачната коричка. Наричам ги тарталетки, но ако се правят и с коричка от белтъци, стават mini lemon meringue pies. Може да се готви с лимони или лаймове. Проблемът с лимоните е, че понякога се продават само такива, които имат доста горчива кора и развалят вкуса на крема. Лаймовете са еднакви през цялата година. Това е един от любимите ми сладкиши, кисел и сладък едновременно.

Палачинкова Тора с Малинов Крем
Една лесна торта, за направата на която няма да ви е нужна фурна. Много е приятно да режеш палачинкова торта, мниавайки с нож през множество слоеве, а и индивидуални порции изглеждат доста апетитно, както се вижда от долната снимка.

Портокалова Пана Кота.
За разлика от Кокосовата Пана Кота, класическата се получава доста по-тежка, но все пак много вкусна. Освен ванилия, сварих сметана с кора от портокал, вкус на която приятно се усещаше в сладкиша. Добавих и желе от прясноизцеден портокал. Мисля че този десерт беше един от най-фотогеничните, които съм правил.

Шоколадово-Портокалова Торта
Не съм сигурен, че “торт” е подходяща дума за този сладкиш. Въздушен, с привкус на портокал, този шоколадов десерт бързо се превърна в един от любимите ми. Да не ви плаши началото (варене на портокали 2 часа), този сладкиш го заслужава!

Маков Кекс с Портокал
Забелязвам, че в България мак не е много популярен в кулинарията, но пък аз го обичам в десерти и ето един пример за това, че мак е добър ингредиент в сладкиши. Ако мислите, че този кекс е сух на вкус – грешите. Доста въздушен е, със силен вкус на портокал.

Портокалов Чизкейк с Червена Боровинка
Винаги си мислех, че чизкейк е много трудна торта, но всъщност това се оказа един от най-лесните десерти, които съм правил. Обичам десертите ми да се леко кисели, освен да са сладки, така че горната част на тази торта се състои от желе от червена боровинка.

Орехов Кекс със Сливи
Един кекс, който визуално може би не изглежда много интересно, но пък е изненадващо вкусен , а и доста лесен за готвене.

Кокосова Пана Кота с Желе от Нар
Никога не бях ял Пана Кота, но след като във финала на Masterchef US и двамата финалисти я правиха за десерт, реших да потърся в интернет какво предсатвява този сладкиш. Може да се прави от гръцки йогурт, цедено мляко или, трандиционно – със сметана 35%. Ако се сервира във високи чаши с желе ще изглежда доста ефектно. Прави се лесно, но изисква доста време, за да се стегне в хладилник.

Бадемова Торта
Ако тази торта Ви изглежда позната, може би сте я опитвали в IKEA, но защо да купуваш нещо, което можеш да направиш сам? Намерих подходяща рецепта, промених някои неща и получих тази вкусна бадемова торта с крем от бял шоколад.

Портокалови Кексчета
Един от най-лесните и най-бързите сладкиши, които ще намерите на тази страница. А ако портокалите и сокът са много ароматни (каквито те са в начало на лято), тогава този кекс става много специален. Правил съм го много пъти, и както един голям кекс, и както малки кексчета във формички.

Бадемов Пирог със Сливи
Класически изглеждащ домашен пирог със сливи, но също така с пълнеж от бадеми, който добавя нов, доста по-различен вкус към традиционния сладкиш.

Какаови Кексчета с Яйчен Крем
Освен торти и кексове, понякога правя и малки кексчета или “мъфини”, които изглеждат апетитно в шарени хартиени формички.

😉

2 Comments

  1. Posted октомври 13, 2013 at 16:54 | Permalink

    Голям живец си! Моите почитания!
    Много приятна изненада с десертите. Чудесно изпълнение и внушение към апетит! :)

  2. Posted септември 12, 2014 at 09:26 | Permalink

    Ако мога да се изразя така. Много вкусни снимки, поздравления!

Post a Comment

Your email is never published nor shared.