Зад Кадър

Поради липсата на нови снимки, но желанието ми да напиша нещо в блога, реших да кача снимки, направени с телефон по време на някои от фотосессиите ми. Понякога, когато снимам на локация се сещам да извадя стария телефон от джоба ми и да направя кадър на моя приятел по време на работата му. Някои кадри са по-скучни, на някои се вижда от какви позиции снимам, а на няколко от тях се личи колко е важно да имаш хубав статив.

В Мъглата. В тъмната гора в мъгла ми трябваха по 10-15 секунди на снимка, с поларизационен филтър. Камерата на телефона ми пък снима със светкавица и без филтри )

Тетевенски Водопад. Една пролет имах късмет да наблюдавам рядко явление – вода във втория Тетевенски Водопад. За да хвана реката, зелена гора и водопада, трябваше да наглася статив на минимална височина.

Зимно Море. Правилото ми за морски снимки е – със сухи крака добри морски пейзажи не се получават. Това е един от малко кадри в които стативът е нагласен на високо, предимно снимам от по-ниски позиции.

Магистрала Люлин. Снимах на моста за животни над магистрала и плаших минаващи коли с техниката.

Завоите на Магистралата. Може би най-популярната ми снимка. Качих се над магистралата, на един от склоновете на Люлин Планина и чаках около 40 мин. подходящо време за снимки. Тук съм с телеобектив 70-200 f4 L IS и неутрални градиентни филтри.

Софийските Макове. Гледам двете снимки и почти не виждам разлика )))

Рапица. Красивият червен облак не се вижда на снимка с телефон, но беше истина, не го добавих после. А с дълга експозиция удължих момента и боядисах с движението на облаците.

Замръзналият Водопад. След снимки на замръзналия Тетевенски Водопад направих една от любимите ми нощни снимки (тази на Тетевен). Но когато бях на замръзналото мини езеро до водопада… паднах в него :)) Все още се радвам, че това се случи след тази снимка, а не когато камерата беше на няколко сантиметра от леда. Фотоапарат остана сух, само единия ми крак се освежи.

Бурно Море. Една от тези ситуации, когато да снимаш е по-интересно от резултата. Вълните идваха и идваха и няколко пъти едва да остана без фотоапарат. На снимка се вижда един от тези моменти. Студена солена вода освен че свежава, но е и опасна за техниката.

Вратцата. На телефонната снимка едва-едва се виждат светлините на Згориград, но на няколко секунди експозиция с правилна техника – резултатът е съвсем по-различен. Който е снимал от това място знае от каква скала се снима – под теб е стръмна скала и ако има силен вятър рискуваш не само техниката, но и зад-апаратното устройство 😉

Макове. Тук пък се виждам и аз. Личи се какво се постига с градиенти филтри, и какво се случва с небето без тях.

Искърско Дефиле. Пак съм на висока скала. Когато снимам – не усещам, че е опасно или че мога да падна. Ентусиазъм е по-голям от инстинкта на самосъхранение.

6 Comments

 1. Joro
  Posted ноември 21, 2013 at 16:04 | Permalink

  Здравей, чудесна статия!

  ИСкам да те попитам – какви корекции стандартно правиш на снимките? Насищаш цветовете в постпроцесинга или си излизат такива от Канона?

 2. Posted ноември 26, 2013 at 09:45 | Permalink

  Здравей и мерси;) променям контраст, баланс на бялото. цветовете са сатурирани стандартно от канона, снимам на +2 сатурация.

 3. Joro
  Posted ноември 26, 2013 at 13:57 | Permalink

  Мерси, Павка! Очевидно добро цветопредаване на 5D MII.

 4. Любомир
  Posted декември 15, 2013 at 09:48 | Permalink

  Здравей,от доста време чета и разглежда тук вашия сайт.Започнах да се занимавам малко по-задълбочено с фотография преди година.Снимам с Никон и все още се уча…
  Към момента съм на прага да се сдобия с нов обектив.Влекат ме неимоверно пейзажите и мисля,че мога да получа от вас някаква насока.
  Та въпроса е какво е най-подходящото фокусно разстояние за пейзажите.Насочил съм се към Токина 11-16f2.8,с която и вие сте снимал преди.Какво ви е мнението за този обектив и пейзажите.
  Икономическата ситуация е много лоша и не мога да си позволя да дам една торба с пари за нещо ,което може да се окаже неподходящо,а на всичкото отгоре и всичко е без комерсиална цел,а само като хоби!
  Предварително ви благодаря!
  Възхищавам се на това ,което правите!
  Поздрави!

 5. Posted декември 29, 2013 at 17:21 | Permalink

  Любомир, здравейте и благодрая 😉
  Аз бях много доволен от токина 11-16, но 16 е доста широко и го комбенирах с тамрон 17-50, така се покриват мм от 11 до 50 на кроп фактор. Но 11-16 е много подходящ за морски сцени, там снимах на 11мм и бях доволен. Но ако избирах един обектив, не бих взел 11-16, защото не е много универсален. Бих избрал нещо с по-голям диапазон, 18-55, 17-50 или нещо подобно.
  Поздрави и весели празници,
  Павел

 6. Преслав
  Posted юни 6, 2014 at 16:52 | Permalink

  Здравей, имам един въпрос:
  На снимките, където снимаш морската вода, къде фокусираш, че да не излизат като при мен дефокусирани?

Post a Comment

Your email is never published nor shared.